Aedes

aedesnet.nl

Nieuws

Aedesleden hoeven niet te wachten met het uitvoeren van een visitatie

26 februari 2007

Visitaties die nu bij woningcorporaties worden uitgevoerd, zijn geldend voor de vierjaarlijkse visitatieverplichting van lid-corporaties zoals in de nieuwe AedesCode is opgenomen. Elke corporatie die lid is van Aedes moet zich eens in de vier jaar onafhankelijk, extern en gezaghebbend laten visiteren. In aanloop naar het visitatiestelsel heeft de ledenraad dit in de vergadering van 22 februari 2007 besloten.

De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) heeft in opdracht van corporaties verenigd in het Woonnetwerk een experiment visitatie opgezet. Een evaluatie van de uitgevoerde pilots staat gepland voor het eerste kwartaal van 2007. Voor de uitvoering van de pilots zijn naast Raeflex ook Price Waterhouse Coopers, Deloitte, Ecorys en Pentascope geselecteerd. Daarnaast voert het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties huursector (KWH) zelf een pilot uit met betrekking tot visitatie.

De ledenraad constateerde dat het wezenlijk is dat leden van Aedes niet langer wachten met het laten uitvoeren van een visitatie totdat er een stelsel is. Van belang daarbij is wel dat de visitatie uitgevoerd wordt door een van de organisaties die bij de deze pilots betrokken zijn.

Nadat de evaluatieresultaten door het Woonnetwerk zijn gepresenteerd en beoordeeld zullen deze naar verwachting aan minister Vogelaar en de corporatiebranche worden aangeboden. Vervolgens worden deze resultaten dan door de Ledenraad tegen de uitgangspunten van de branche gehouden. Voor de minister zal de beleidsbrief van december 2005 als instrument hiertoe dienen.

* Brief beleidsvisie VROM toekomst woningcorporatie, d.d. 12 december 200571 Kb