Gemeente Son en Breugel


Brandweerjaarverslag 2006

Het jaar 2006 was in repressief opzicht voor de brandweer in Son en Breugel een druk jaar. Opnieuw is het totaal aantal meldingen met een kleine stijging opgelopen. Het totaal aantal uitrukken in 2006 was 154 keer (143 in 2005). De meldingen bestonden voornamelijk uit kleinere calamiteiten. Grote en/of meerdaagse branden is de brandweer bespaard gebleven. Dit staat in het jaarverslag 2006 van de brandweer in Son en Breugel.
Automatische meldingen
In 2006 is het aantal automatische meldingen (40) waarbij de brandweer voor niets is uitge-rukt afgenomen ten opzichte van de jaren hiervoor (43). Dat het aantal nog steeds hoog is heeft diverse oorzaken: het verzorgingsgebied beslaat o.a. een omvangrijk industriegebied met veel brandmeldinstallaties en er zijn verschillende brandmeldinstallaties, die niet zijn gecertificeerd waardoor de storingsgevoeligheid toeneemt.

Huisvesting
De huidige brandweerkazerne wordt in 2007 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw winkelpand annex appartementencomplex. Helder is dat de brandweerkazerne eerst tijdelijk gehuisvest wordt om vervolgens naar een definitieve locatie te verhuizen. Onderzoek en besluitvorming hierover is in volle gang. De verhuizings-deadline naar een tijdelijke locatie komt steeds dichterbij. Het gaat zeker nog veel energie en tijd kosten om alles in goede ba-nen te leiden. Een zaak dient voorop te blijven staan: de burger moet te aller tijden aanspraak kunnen ma-ken op de juiste brandweerzorg.

Werken met vrijwilligers
Het brandweerkorps van Son en Breugel heeft drie beroepskrachten (2fte) en 24 vrijwilligers per 31 december 2006. Gemiddeld genomen is de inzetbaarheid van de brandweer goed. Het is wel een voldongen feit dat de opkomst in de dagsituatie aan de kritische ondergrens zit terwijl de avondopkomst geen problemen kent. De werkgevers van de vrijwillige brand-weerlieden staan toe dat hun personeel onder werktijd beschikbaar is voor de brandweer. Een aantal vrijwilligers is zelfstandig ondernemer. Bij het reageren op een alarm moet de vrijwilliger een afweging maken tussen de verschillende belangen.

Veiligheid
Het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen (BEVI) gaat er van uit dat het onderwerp fysieke veiligheid een expliciet onderdeel uitmaakt van bestuurlijke besluitvorming over ruimtelijke ontwikkeling en milieu. Het besluit gaat uit van afstemming tussen ruimtelijke ordening, mili-eu en brandweer. Dit houdt in dat in de toekomst de werkdruk zal toenemen omdat deze maatregelen voor 2010 uitgevoerd moeten worden. Tot op heden is de brandweer nog te weinig betrokken bij dit proces.

Infrastructuur
Het tijdig betrekken van de brandweer bij ruimtelijke- en infrastructurele ontwikkelingen is een aandachtspunt. Zo blijft het een lastig punt om bij maatregelen die nodig zijn om de ver-keersveiligheid te verbeteren aandacht te krijgen voor het feit dat hierdoor de uitruk- en op-komsttijden van de brandweer steeds meer onder druk komen te staan. De komende tijd gaat de brandweer zich inzetten om hierover concrete afspraken te maken en ook om inzich-telijk te maken wat de effecten kunnen zijn van verdergaande verkeersremmende maatrege-len.

Gebruiksvergunningen
De brandweer heeft een belangrijke adviestaak voor het vergunningverleningproces van de gemeente. Zo verzorgt de brandweer het volledige proces van gebruiksvergunningen. Ui-teraard moeten vergunningsvoorschriften ook gecontroleerd worden. Om proactief mee te denken over veiligheidsvraagstukken is het wenselijk dat de brandweer in een zo vroeg mo-gelijk stadium bij de inrichting van onze gemeente betrokken wordt.

Op 31 december 2006 bedroeg het aantal geïnventariseerde bedrijven in Son en Breugel 334 stuks. Van dit geïnventariseerde aantal zijn er ongeveer 243 objecten gebruiksvergun-ningplichtig. Per 31 december 2006 zijn 178 bedrijven in het bezit van een gebruiksvergunning. Globaal heeft dus 73% van de gebruiksvergunningsplichtige objecten ook een vergunning. Tevens werden de jaarlijks terugkerende controles met karnaval en kerst, en een 90-tal brandveilig-heidscontroles werden uitgevoerd.

Hoofdprijs
Een hoogtepunt in 2006 was de hoofdprijs in de 1e klasse van de Regionale Kwaliteitstesten Brandbestrijding. Het brandweerkorps heeft zich hiermee regionaal goed op de kaart gezet en laten zien dat zij hun mannetje kunnen staan als het erop aankomt.

Het volledige jaarverslag van de brandweer kunt u onderstaand downloaden of telefonisch aanvragen, telefoon 0499 491 491.

Voor meer informatie, kijk ook bij:

Brandweerjaarverslag 2006