Radboud Universiteit Nijmegen


'Slechte ouders geen nieuwe kinderen'

Mensen die met grote zekerheid slechte ouders zullen zijn of in het verleden als ouder gefaald hebben, mogen geen kinderen meer krijgen. Dat vindt zestig procent van degenen die de enquete over de jeugdzorg hebben ingevuld op de site van de Gelderlander. De resultaten worden besproken in het debat vanavond in LUX, waaraan ook prof. Jan Janssens deelneemt, hoogleraar opvoeding en opvoedingsondersteuning van de Radboud Universiteit.

Eenderde vindt dat er geen principieel recht op het krijgen van kinderen bestaat. In totaal deden zo'n honderd lezers mee aan de peiling. Tweederde van deelnemers heeft zelf kinderen. Vanavond speelt de uitslag een rol in het debat over de jeugdzorg in LUX, waaraan verder deelneemt Hans Nieuwkerke, voorzitter van de organisatie van jeugdzorginstellingen. Hij beweerde onlangs:
"We zouden bij wijze van spreken moeten verbieden dat die idioten kinderen krijgen. Iedereen mag kinderen krijgen, maar als het mis gaat, is het de fout van de jeugdzorg." Andere gesprekspartners zijn de Tweede Kamerleden Ciska Joldersma (CDA) en Anouchka van Miltenburg (VVD).