Ingezonden persbericht


Wens om veilig te internetten op scholen groeit

Leidschendam, 26 februari 2007 ­ Op scholen bestaat een grote behoefte aan voorlichting over veilig internetten. In toenemende mate worden leraren geconfronteerd met leerlingen die gepest worden via internet of leerlingen die online te goed van vertrouwen zijn. Bezorgde ouders kloppen op school aan voor informatie. Speciaal voor leraren heeft Digibewust een schoolblik ontwikkeld met voorlichtingsmateriaal over kinderen en veilig internetten.

Dat veilig internetten steeds meer onder de aandacht komt op scholen blijkt uit een enquête door Digibewust onder 1200 leraren uit het basisonderwijs1. Slechts 24% van de leraren geeft aan dat hun leerlingen voldoende kennis hebben over veilig internetten. Veel voorkomende problemen zijn volgens leraren dat kinderen worden gepest via internet en MSN, onzorgvuldig omgaan met wachtwoorden en te goed van vertrouwen zijn. "Kinderen zijn zich er niet bewust van dat niet iedereen op internet goede bedoelingen heeft en geven snel persoonlijke informatie", was een veel gehoorde opmerking.

Volgens de leraren (86%) willen leerlingen graag weten hoe ze veilig kunnen internetten. In tegenstelling tot 20052 toen leerlingen nog nauwelijks met leraren spraken over veilig internetten geeft 43% van de leraren nu aan dat leerlingen bij hen komen met vragen. Op veel scholen worden initiatieven genomen om te zorgen voor een veiliger internetgebruik door kinderen. Dit varieert van het invoeren van internetprotocollen, groepsgesprekken, het gebruik van lespakketten en het Diploma Veilig Internet tot het gebruik van filters of zelfs geen toegang tot internet bieden op school.

Digibewust streeft ernaar dat kinderen (en ook volwassenen!) alle kansen die het internet biedt aangrijpen en zich `Digibewust' online begeven. Digibewust adviseert leraren:
- Leef u in, weet hoe de digitale leefwereld van uw leerlingen eruit ziet en wat ze op internet doen en laten

- Word gesprekspartner

- Geef lessen over Digibewust zijn op internet
- Organiseer ouderavonden over Digibewust zijn op internet

Het schoolblik is op te vragen op www.digibewust.nl en bevat informatie over Internetprotocollen ouderavonden, lesmateriaal, informatie over bewust internetten, digitaal pesten, fysieke houding achter de computer, boeken en filmpjes.

Aan het schoolblik hebben meegewerkt: Ministerie van Economische Zaken, KPN, TNT Post, UPC, Microsoft, NVB, NVPI, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Kennisnet, Waarschuwingsdienst, Muiswijs, De Kinderconsument, De Kindertelefoon, Stichting Mijn Kind Online, De Consumentenbond, VNO-NCW, ANWB, INSAFE, OPTA, Kamers van Koophandel en de Europese Unie.


1 De enquête werd in januari 2007 ingevuld door 1200 leraren uit het basisonderwijs op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling Beurs (NOT beurs) in Utrecht.
2 Uitkomst uit de in 2005 door Surf op Safe gehouden enquête op NOT beurs in Utrecht.

Meer initiatieven van Digibewust gericht op jongeren:
- De Digiraad, Raad voor en door jongeren www.digiraadforum.nl
- Gebouw 13, Online spel voor kinderen www.gebouw13.nl
- Wachtwoordencampagne, www.digibewust.nl/Wachtwoordencampagne
- Kindertelefoontips van Carry Slee, uitgave in het kader van de Europese Safer internet Day, gratis op te vragen door scholen op www.digibewust.nl Programma Digibewust
Digibewust, een samenwerkingsverband tussen overheid en industrie, wil bij gebruikers de kennis en het vertrouwen in de mogelijkheden van digitale middelen versterken. Daarnaast wil Digibewust gebruikers aanzetten tot actie, om op een bewuste manier met bijvoorbeeld de computer, digitale middelen als pda's en mobiele telefoons om te gaan en daarbij zelf ook de verantwoordelijkheid te nemen. Zowel bedrijfsleven als overheid en diverse belangenorganisaties zijn betrokken bij Digibewust. Kijk voor meer informatie op www.digibewust.nl.

Contactgegevens voor de redactie:
Joyce Martina, Programmabureau Digibewust: ECP.NL, Platform voor eNederland e-mail: joyce.martina@ecp.nl tel: 070-4190309


---- --