26 februari 2007
Leraren opleiden binnen de school
Bijzondere leerstoel Ons Middelbaar Onderwijs in Tilburg
De opleiding van aankomende docenten vindt steeds vaker plaats binnen een school. De reden hiervoor is de wens om de kwaliteit van de opleiding voor leraren te verbeteren en de uitval tijdens de studie tegen te gaan. Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) stelt een bijzondere leerstoel in om het schoolgebonden opleiden wetenschappelijk te onderbouwen.
Het gegeven dat de opleiding tot leraar vandaag de dag voor een belangrijk deel plaatsvindt op school roept vragen op over hoe, wat en waar het beste wordt geleerd. Met de instelling van de bijzondere leerstoel wil de Raad van Bestuur van OMO onafhankelijk en hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek stimuleren op het terrein van "Diversiteit van schoolgebonden opleiden".
Brug
De OMO-leerstoel is uniek in Nederland. De leerstoel voorziet in de behoefte tot een onafhankelijke wetenschappelijke onderbouwing van schoolgebonden opleiden. Daarnaast worden wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse onderwijspraktijk direct gekoppeld. De leerstoel verkleint hiermee de bestaande afstand tussen het voortgezet en het universitair onderwijs. De beoogde hoogleraar zal werkzaam zijn binnen het departement Taal- en Cultuurstudies van de Faculteit Geesteswetenschappen en zal in het voorjaar van 2007 worden benoemd.
Als grootste schoolbestuur in het voortgezet onderwijs pakt de Raad van Bestuur van OMO het thema 'opleiden in de school' voortvarend op. Zo is er de Masterklas waarin leerlingen van OMO-scholen worden gestimuleerd een opleiding tot leraar te volgen, en heeft OMO in eigen huis trainingen ontwikkeld voor opleidingsdocenten. Het ministerie van OCW kende OMO onlangs twee dieptepilots toe: één voor opleiden in de school en één voor een academische school. De instelling van de bijzondere leerstoel is een logisch vervolg op de in de afgelopen jaren ingezette koers.
Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met voorlichter Annemeike Tan van de Faculteit Geesteswetenschappen, tel: 013 - 466 2596, email:
Universiteit van Tilburg