Nederlands Vaccinatie Instituut


Vaccinatie: van toeval tot wetenschap

maandag, 26 februari 2007

Op vrijdag 9 februari jl. organiseerde het NVI in Utrecht het symposium 'Vaccination: from serendipity to science/ Vaccinatie: van toeval tot wetenschap'. Zeven vermaarde sprekers boden de genodigden een 'rondreis' door de wereld van vaccinatie. Van drieduizend jaar geleden tot enkele jaren in de toekomst

Het symposium was een initiatief van de Raad van Toezicht van het NVI. Het NVI wilde daarmee onderstrepen dat het instituut een belangrijke plaats heeft op het snijvlak van wetenschap en preventieve geneeskunde. Bovendien heeft het NVI met het symposium invulling gegeven aan de rol van 'makelaar' op het gebied van actuele vaccinkennis.

De aanwezige beleidsmakers, onderzoekers, politici en andere geïnteresseerden luisterden onder andere naar sprekers als prof. Gerd Sutter (Paul Ehrlich Istitut, over pokken), de Engelse vaccinoloog en immunoloog David Goldblatt, de WHO-coördinator voor polio-eradicatie Raymond Bruce Aylward en wetenschappelijk directeur van het NVI Ben van der Zeijst. Het symposium bood de vakbroeders voldoende gelegenheid tot bijpraten.

Hier kunt u de samenvattingen (in het Engels) vinden van de lezingen die de sprekers gaven:

Gerd Sutter Paul Ehrlich Institut, Langen, Germany Smallpox vaccines, old and new generations

Frits Mooi Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven, the Netherlands Pertussis, an ongoing problem. How to control it?

Virgil Schijns Intervet, Boxmeer, the Netherlands The importance of immunopotentiators in modern vaccines.

Anders Hviid Statens Serum Institute, Copenhagen, Denmark Advanced methods tot monitor Adverse Effects of vaccination.