Gemeente Tilburg

26-2-2007
Gemeente onderzoekt eigen communicatiemiddelen

Wie leest de gemeentepagina? Kunnen Tilburgers het Digitaal Loket vinden? Wat vinden inwoners van bewonersbrieven of informatieavonden? Volgende week ontvangen 4000 bewoners van Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot een enquête over dit soort zaken.

Elke paar jaar onderzoekt de gemeente of de gemeentelijke informatie de Tilburgers bereikt en hoe de verschillende communicatiemiddelen gebruikt en gewaardeerd worden. De resultaten worden gebruikt om de informatievoorziening waar mogelijk aan te passen indien dat wenselijk is. Ook bewoners die geen enquête krijgen, kunnen de gemeente laten weten wat ze vinden van de gemeentelijke informatie via het mailadres middelenonderzoek@tilburg.nl.

In de enquête staan vragen over het gebruik en de waardering voor de gemeentelijke communicatiemiddelen, zoals de pagina Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier, de internetsite van de gemeente(raad), het Digitaal Loket, bewonersbrieven, informatieavonden, Tilburg Magazine, de stadswinkels enzovoort. Ook wil de gemeente van de respondenten weten welke regionale dan wel lokale kranten en televisieprogramma's ze lezen of bekijken. Op basis van de onderzoeksresultaten moet een beeld ontstaan van het gebruik en de waardering voor lokale media en gemeentelijke informatie.

Het vorige onderzoek naar de gemeentelijke communicatiemiddelen werd in 2002 gehouden. Dat onderzoek vond telefonisch plaats. Nu is gekozen voor een schriftelijk onderzoek op naam. De 4000 respondenten zijn vooraf geselecteerd en krijgen persoonlijk een enquête toegestuurd.