Partij van de Arbeid

Armoede bestrijden met meer banen

26-02-2007 11:19

Zaterdag 24 februari was in Veendam de eerste Roodshow, met als thema's werk en armoede. De nadruk las op samenwerking tussen landelijke en regionale politiek om armoede te bestrijden door meer banen te creëren. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb en gedeputeerde Ineke Mulder zetten hun ambities uiteen.

De werkloosheid in de provincie Groningen is met 11 procent een van de hoogste van Nederland. In een recent armoederapport, dat is aangeboden aan Aboutaleb, blijkt dat het ook met de armoede in Groningen niet goed gaat. Aboutaleb en Mulder willen dat de verschillende overheden beter gaan samenwerken op het gebied van armoedebestrijding. De samenwerking tussen CWI's, gemeenten, bedrijven, scholen en verschillende ministeries kan veel beter. Dat kan door betere prestatieafspraken te maken en de verschillende verantwoordelijkheden helder te maken.

Met de instrumenten uit het regeerakkoord zoals beter en gerichter onderwijs, participatiebanen en meer ruimte voor ondernemers zorgt de rijksoverheid voor het gereedschap waar lokale overheden mee aan de slag kunnen. Voor Groningen betekent dit dat er de komende jaren minimaal 8000 banen bij moeten komen.

Ook Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen, was in Veendam aanezig Hij beschreef in de vorm van een gedicht een heel eigen aanpak:

Tegenpolen

Wanneer ons land z'n oogst wil binnenhalen
En niemand zich meteen vrijwillig meldt
Die graag asperges steekt of bollen pelt
Huren wij Polen die wij zwart betalen. Maar weldra ruimt de Pool voorgoed het veld
Daar nieuwe regels nu gestreng bepalen
Dat er in plaats van dit soort illegalen
Een Nederlander dient te werk gesteld. Zo is er ook een hoge Pool in Rome
Die op de akkers van het Vaticaan
Een kwart eeuw lang al veldwerk heeft gedaan
En die nu gauw voor eeuwig thuis moet komen,
Waarna door een inheemse Italiaan
De witte arbeid over wordt genomen.

Kom ook naar de Roodshow in uw provincie! In de agenda vindt u meer informatie.