Gemeente Tilburg

23-2-2007
Afsluitingen Spoorlaan
I.v.m. werkzaamheden

Op maandag 26 februari is de Spoorlaan tussen 00.30 en 05.30 uur afgesloten in verband met werkzaamheden van nutsbedrijven. De werkzaamheden zijn nodig voor de aanleg van de Cityring.

Op maandag 26 februari is tussen 06.00 en 11.00 uur de toerit naar de Willem II straat afgesloten in verband met kraanwerkzaamheden. Verkeer naar de Willem II straat wordt dan omgeleid via de Heuvel en de Telegraafstraat. Vanaf 11.00 uur is de Willem II straat weer bereikbaar via de Spoorlaan.

Achtergrond Cityring
De werkzaamheden aan de Spoorlaan zijn voor de helft gedaan. In januari starten de werkzaamheden aan de tweede helft. In de zomer van 2007 is de Spoorlaan klaar. Aansluitend wordt gewerkt aan de Paleisring. Later komt de Heuvel, de Schouwburgring en de Noordhoekring aan de beurt.
Tilburg ontwikkelt zich in rap tempo. Dat brengt nieuwe inwoners en nieuwe arbeidsplaatsen, maar zorgt ook voor toename van het verkeer. Nu niets doen betekent dat de stad op termijn dichtslibt. De binnenstad is dan niet goed meer bereikbaar voor autoverkeer. Om de Tilburgse binnenstad ook in de toekomst bereikbaar te houden, werkt de gemeente aan een Cityring om de binnenstad.
De auto's rijden in één richting, over twee rijstroken, met de klok mee. Verkeer in één richting zorgt voor minder kruisend verkeer, dat beter doorstroomt. Ook bussen rijden op de twee rijstroken.

Door minder verkeersruimte te maken ten opzichte van de situatie met twee richtingen, is het mogelijk meer ruimte aan voetgangers en fietsers te geven. Fietsers blijven in twee richtingen rijden over vrij liggende fietspaden. Voetgangers krijgen een bredere stoep. Verder komt er meer groen en is er aandacht voor kunst in de open ruimte. De aanleg van de Cityring duurt van september 2006 tot 2012. Naar verwachting zijn na herinrichting van de Paleisring in 2008 de grootste problemen rondom het kernwinkelgebied opgelost.