Aedes

aedesnet.nl

Nieuws

Winsemius lovend over inzet corporaties bij Antwoord

23 februari 2007

Als een van zijn laatste daden heeft oud-minister Winsemius op 21 februari 2007 de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van een aantal dossiers. Zijn brief gaat vergezeld met een groot aantal rapporten en adviezen. Het vellen van een oordeel over de beleidsmatige implicaties van deze stukken laat hij over aan zijn ambtsopvolger.

De brief refereert aan de grote opgaven die er liggen en aan de gesprekken die met ons zijn gevoerd. De minister schrijft de tweede kamer over het Antwoord: 'Voor de manier waarop dit 'antwoord' in relatief korte tijd tot stand is gekomen, en de niet te onderschatten inspanningen die het bevat, verdient de sector alle lof'.

In de brief meldt de inmiddels vertrokken minister dat de ambtenaren van het ministerie van VROM de voorbereidingen voor de huurprijsontwikkeling per 1 juli 2007 hebben gestart. De politieke beslissing over de invulling van de percentages is aan het nieuwe kabinet, aldus Winsemius. Verder schrijft hij dat er over het vernieuwde corporatiestelsel een aantal toegezegde adviezen van het AFM en CFV zijn verschenen. De voorstellen over de inrichting van het stelsel laat hij over aan het nieuwe kabinet.

Het kabinet moet nog een reactie opstellen over het advies van de commissie-Dijkstal over salarissen in de (semi)-publieke sector. Daarom heeft de oud-minister een brief aan de Kamer over de salarisontwikkeling in de corporatiebranche aangehouden.

Tot slot meldt Winsemius nog de ontwikkelingen over drie MG's. De eerste, over de sturing van prestaties, vergt volgens de oud-VVD-bewindsman, in het licht van het Antwoord en de voornemens van het nieuwe kabinet, nadere overweging. De MG over de eventuele begrenzing van investeringen over de landsgrens, wordt `in de komende maanden' verwacht, aldus de oud-minister. Dat geldt ook voor een MG over fusies. Want hoewel deze circulaire bijna klaar is, acht Winsemius deze MG een verantwoordelijkheid van zijn opvolger.