Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Toerisme en promotie » Evenementen

Spicy Dutch; hedendaagse Hollandse keukenkunst in Stadsmuseum

Datum: donderdag 22 februari 2007
In het Stadmuseum is vanaf 24 februari de tentoonstelling 'Spicy Dutch' te zien. Een tentoonstelling waarin u kunt `proeven' van exotische invloeden in de Hollandse kunstkeuken.

Culturele diversiteit in de hedendaagse kunst
Acht internationaal gerenommeerde kunstenaars, die in Nederland wonen maar hun wortels in een ander land hebben, exposeren in het museum. Met behulp van video-art, fotografie, collages, ruimtelijke installaties, grafische- en internetkunst laten ze zien hoe het is te leven met meerdere culturen.

Het verlaten van je eigen land beeldt de kunstenaar Ali M'roivili treffend uit in zijn werk `Safe Way', te zien in de tentoonstelling. In het werk omklemmen de armen van een versleten jack een oude koffer. Hij lijkt hiermee het vasthouden aan de herinneringen uit het verleden en zijn thuisland te willen uitbeelden.

De Japanse kunstenares Chikako Watanabe emigreerde een paar jaar geleden naar Nederland. Met behulp van een humoristische installatie, bestaande uit grafische tekeningen en een website, geeft ze haar belevenissen weer als ze de Nederlandse cultuur aan het ontdekken is. Remy Jungerman laat in zijn indrukwekkende installatie Flattened Toad Force de communicatiebreuk zien die kan ontstaan door het leven in een andere cultuur dan waar je geboren wordt. Er staat een spreekgestoelte waarop microfoons zijn geplaatst. De kabels zijn nergens op aangesloten en tot een hopeloze kluwen verstrikt geraakt.

Off the departure and arrival, Ni Haifeng Op de prachtige foto van Ni Haifeng wordt een Chinees porseleinen handschoen stevig vastgehouden door een `buitenlandse' hand, op de achtergrond ouderwetse Hollandse daken. Haifeng benadrukt hiermee zowel de geschiedenis tussen China en Nederland, als zijn eigen verleden en toekomst met deze twee landen.

Tiong Ang geeft met twee hypnotische videokunstwerken zijn beleving van de Indonesische cultuur weer. In de eerste is een badmintonshuttle bevestigd voor de lens van een camera. Achterop een motorfiets is de rit door de stad Yogyakarta (Indonesië) simpel opgenomen. Voor de kijker wordt hiermee een sensatie gecreëerd alsof men achter de shuttle vliegt. De tweede video laat, in een altijd veranderende opname, motorrijders zien die hun neus en mond bedekt hebben. De beelden van gemaskerde rijders wekken een gevoel van verzet en illegaliteit op, geheel in contrast met de zorgvuldigheid waarmee het modegevoelige sjaaltje (masker) is uitgekozen.

Het verstillende videokunstwerk van Nedim Kufi, geboren in Irak, geeft het afscheid weer van zijn verleden en een hoop op een betere toekomst. Rustige beelden volgen elkaar op, beelden waarin het verleden weg wordt gewassen.

João Colagem toont pareltjes van collages. De collages doen lieflijk aan en lijken een dans en muziek uit te beelden. De posters (zeefdrukken) van Maja Badnjevic zijn bijzonder omdat ze tentoongesteld worden op de straten van Belgrado, voor alle inwoners te zien. Eén dag maar, voordat reclameaffiches erover heen worden geplakt.

De tentoonstelling `Spicy Dutch' is te zien tot en met 28 mei. Extra activiteiten tijdens Nationaal Museumweekend Zaterdag 14 en zondag 15 april vindt het jaarlijkse Nationaal Museumweekend plaats. Het thema is 'De kunst van het waarnemen'. Het Stadsmuseum heeft op deze dagen extra activiteiten georganiseerd. De toegang tot het Stadsmuseum uis tijdens het Nationaal Museumweekend gratis (openingstijden: 11.00-17.00 uur).
Zaterdag 14 april
Op zaterdag 14 april worden twee rondleidingen verzorgd.
+ 11.00 uur:
Rondleiding door beeldend kunstenaar Angenelle Thijssen. Angenelle geeft een kunstbeschouwende toelichting op de hedendaagse kunstwerken van de tentoonstelling `Spicy Dutch'.
+ 14.00 uur:
Rondleiding door kunsthistorica Ineke de Jong - den Hartog. Ze gaat in op de ontwikkeling van de Nederlandse landschapskunst aan de hand van de schilderijen uit de tentoonstelling `Panorama Rivierenland'.

Zondag 15 april
Op zondag 15 april is er van 11.00 tot 17.00 uur een workshop verf maken en mengen.
Stadsmuseum
Het Stadsmuseum is geopend van dinsdag tot en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Stadsmuseum IJsselstein, Walkade 2, 3401 DS IJsselstein tel. (030) 688 68 00
e-mail: info@stadmuseum.nl
www.stadsmuseum.nl