Gemeente Zwolle

Nieuwe impulsen voor Kamperpoort; Hogere ambities en aantrekkelijk plan voor vernieuwing wijk


Datum uitgave: 23-02-2007

Een nieuw ontwikkelingsperspectief voor de gehele wijk de Kamperpoort moet handen en voeten geven aan de wijkvernieuwing. Het vernieuwde perspectief waarmee het college van B&W heeft ingestemd, gaat nader in op stedenbouw en financiën, infrastructuur, wonen, identiteit en architectuur en commerciële voorzieningen. Belangrijkste nieuwe voorstellen zijn dat de Kamperpoort stedelijker, gevarieerder en in meerdere opzichten levendiger en aantrekkelijker wordt en een samenhangende woonwijk. Ook heeft de vernieuwde wijk straks meer relatie met de omliggende wijken en de binnenstad. Daarnaast wordt er meer nadruk gelegd op het behoud van het historische karakter van de Hoogstraat en de Mussenhage. De stichting Kamperpoorters heeft positief gereageerd op de plannen.

Vanaf eind 2005 wordt in nauw overleg met de bewoners gewerkt aan diverse projecten in de Kamperpoort. Mede hierdoor wordt de herontwikkeling ook voor hen zichtbaar. Op belangrijke plekken zijn in de achterliggende periode door de gemeente locatiespecifieke Programma van Eisen gemaakt en vastgesteld. Zichtbaar in de wijk zijn op dit moment de bouw van het nieuwe verzorgingshuis van Isala, Nieuwe Haven en 47 seniorenappartementen van deltaWonen. Beide projecten worden nog dit jaar opgeleverd. De start van de bouw van projecten als Fenix (SWZ, ca. 150 woningen), Kleine Voort (deltaWonen, 22 woningen), Univé (SWZ, 45 woningen) is eind dit jaar/begin 2008 voorzien. De uitvoering van de verbetering van de openbare ruimte start in het voorjaar van 2008.

Werkend aan de zestien deelprojecten kregen de samenwerkende partijen, gemeente, private projectontwikkelaars, corporaties en diverse vastgoedeigenaren het afgelopen jaar de behoefte aan een concreter kader dan het overall Programma van Eisen uit 2005. Daarom is een ontwikkelingsperspectief voor de wijk gemaakt.

Ontwikkelingen
In Kamperpoort Midden zijn de ontwikkelingen al in volle gang. In dit gebied met 11 deelplannen is alles al gericht op daadwerkelijke uitvoering. In de Vogeltjesbuurt worden 50 à 70 grondgebonden sociale huurwoningen opnieuw ontwikkeld en in Willemspoort komen woningen, commerciële voorzieningen en een parkeergarage. Ten aanzien van de IJsselhallen-locatie en de straten en bebouwing daaromheen, is de conclusie dat opnieuw ontwikkelen niet mogelijk is voordat een definitief besluit is genomen over de toekomst van het evenementencomplex. Het uitwerken van plannen voor dit gebied is nu nog niet de orde. Wonen
Voor het wonen in de Kamperpoort vormt het Woonplan Kamperpoort de basis in het ontwikkelingsperspectief. Het Woonplan is opgesteld met de in de Kamperpoort actieve partijen. Op dit moment is het woningaanbod in de Kamperpoort zeer eenzijdig. Het bestaat voor 90 % uit (veelal) verouderde sociale huurwoningen. Het doel is om in de Kamperpoort aantrekkelijke woningen en plekken te ontwikkelen voor de huidige woonmilieus en leefstijlen. Maar ook om meer variatie aan te brengen, waardoor de wijk ook voor andere categorieën bewoners aantrekkelijk wordt.

De vernieuwing van de wijk maakt een veel grotere variatie in woningtypes en prijsklassen mogelijk. Het wordt een aantrekkelijke locatie voor huishoudens die een uitgesproken voorkeur hebben voor wonen vlakbij het centrum. In het woonplan is vastgelegd dat de Kamperpoort straks tussen de 1450 en 1500 woningen telt waarvan 1150 tot 1200 nieuw. Van het totaal aan te realiseren woningen in de Kamperpoort valt 40% in de goedkope prijsklasse, 30% in de middendure klasse en 30 % in de dure klasse.

Financiën
Tot op heden was alleen voor Kamperpoort Midden een grondexploitatie opgesteld. Voor de Vogeltjesbuurt/Willemspoort en de IJsselhallen locatie is door de gemeente Zwolle een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. In een (vertrouwelijke) memo behorende bij het ontwikkelperspectief wordt, met uitzondering van een aantal benoemde risico´s, de haalbaarheid van de plannen aangetoond. Het geschetste perspectief vraagt door gewijzigd gemeentelijk beleid en voor het aantrekkelijker maken van de publieke buitenruimte een grotere investering dan in voorgaande jaren werd gedacht.

Bron: afdeling Communicatie

Datum van 23-02-2007 tot 01-03-2007