Albert Heijn overtreedt eigen Klavertje-regels
23 februari 2007
Wel kant-en-klaar, niet volwaardig
Een kant-en-klaarmaaltijd voor in de magnetron is niet per definitie
volwaardig avondeten. De smaak is over het algemeen goed, maar op de
inhoud is nog wel wat aan te merken. Een aantal maaltijden bevat te
weinig groente of vezels, in anderen zit juist te veel verzadigd vet
of zout. En de meeste maaltijden leveren weinig energie (calorieën).
De Consumentenbond onderzocht 25 stoommaaltijden uit de Hollandse,
Italiaanse en Oosterse keuken. Behalve op smaak en etikettering werden
de maaltijden beoordeeld op vijf voedingskundige aspecten: groente,
ongezond vet, vezels, zout en calorieën. Geen enkele maaltijd scoort
goed op alle vijf punten. In totaal leveren 16 van de onderzochte 25
maaltijden te weinig energie voor een hoofdmaaltijd. Te weinig
calorieën klinkt vreemd, maar als een maaltijd niet genoeg vult, dan
wil je dat later op de dag of avond toch compenseren. De grootste
lichtgewicht is Varkenshaas forestière van Super de Boer. Ondanks een
forse hoeveelheid groente bevat die kant-en-klaarmaaltijd met 270
kilocalorieën de helft van wat er in een hoofdmaaltijd hoort te
zitten.
Maaltijden die wel genoeg energie leveren, zijn pas volwaardig als ze
ook voldoende groente en vezels bevatten en niet te veel ongezonde
vetten en zout. Gezien de nieuwe richtlijn goede voeding mag er in
een hoofdmaaltijd niet meer dan 2 gram zout zitten. Toch zit 80% van
de onderzochte maaltijden boven die norm. Met groente zijn de
fabrikanten zuinig. De helft van de maaltijden bevat minder dan 150
gram groente. Dieptepunt is de Toscaanse zalm van Jumbo met ongeveer
een ons groente.
Opvallend is dat Albert Heijn met twee kant-en-klaarmaaltijden de
regels van het eigen `Gezonde Keuze klavertje' overtreedt. Uit
metingen van de Consumentenbond blijkt dat de AH-zalmmaaltijden
(Zalmfilet en Zalmfilet vier-kazensaus) meer ongezond vet bevatten dan
het eigen reglement toestaat. Deze maaltijden dragen dus onterecht het
`Gezonde Keuze klavertje'. De bond heeft Albert Heijn inmiddels om
opheldering gevraagd.
De Consumentenbond bekeek ook de milieubelasting van
kant-en-klaarmaaltijden. De centrale conclusie: voor één persoon zelf
koken is net zo milieu-onvriendelijk. Wie met een
kant-en-klaarmaaltijd het milieu het minst wil belasten kiest voor een
in Nederland geproduceerde koelverse maaltijd (niet uit de diepvries).
Vervolgens niet te lang bewaren en verwarmen in de magnetron. Opwarmen
in een pannetje (au bain marie) verdubbelt de totale milieubelasting.
Meer informatie
Media kunnen voor informatie mailen naar: pers@consumentenbond.nl
Consumentenbond