LTO Noord


Land- en Tuinbouworganisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225,
2594 AL DEN HAAG
Telefoon : 070 - 3382 700
Fax : 070 - 3382 710
Website : www.lto.nl

|Nieuwe methodiek voor afzet van consumptieaardappelen:|                 |
|LTO Aardappelpo(o)lis                                 |                 |
Op initiatief van de LTO vakgroep Akkerbouw is een nieuwe methodiek ontwikkeld, waarbij de boer in de loop van het seizoen zelf invloed kan uitoefenen op de uiteindelijke opbrengstprijs. Het nieuwe concept met de naam LTO Aardappelpo(o)lis, waarbij de termijnmarkt een bepalende rol speelt, komt binnenkort voor een beperkte groep telers beschikbaar.

In de nieuwe benadering sluiten teler en afnemer een contract over oppervlakte, ras, hoeveelheid, kwaliteit en bodemprijs. De teler heeft invloed op zijn prijs door deze op de termijnmarkt 'vast te klikken'. Aan het eind van de rit ontvangt de teler de verkoopprijs volgens de termijnmarkt minus een afgesproken afslag.

Aardappelhandelshuis Aviko Korteweg, 100% dochteronderneming van fritesproducent Aviko, wil in het teeltseizoen 2007 met een test van in totaal 20.000 ton aardappelen met de nieuwe vorm aan de slag. De contracten met enkele tientallen telers worden dezer dagen afgesloten. "Als de nieuwe contractvorm in de praktijk goed blijkt te werken, worden deze voor het teeltseizoen 2008 op grotere schaal toegepast", verwacht vakgroepvoorzitter Akkerbouw Jaap Haanstra. Als voordelen van de nieuwe contractvorm noemt hij een betere marktwerking, invloed op de prijsvorming en voor de afnemer minder risico en meer flexibiliteit in de aflevering.

Naast de vakgroep en Aviko Korteweg is bij de 'LTO Aardappelpo(o)lis' het Dienstencentrum Agrarische Markten (DCA-Markt, Lelystad) betrokken. DCA- Markt verleent facilitaire ondersteuning om de uitvoering van deze methodiek mogelijk te maken.

Dick Zelhorst (Aviko Korteweg) ziet voor de verwerkende industrie voordelen. "Het allerbelangrijkste voor ons is dat we al vroeg in het seizoen weten hoe het staat met de beschikbaarheid. In deze contractvorm zit de prijsvorming dichter tegen het moment dat wij de frites daadwerkelijk verkopen aan onze afnemers. Ons risico wordt kleiner en de flexibiliteit gedurende het hele seizoen groter. Deze test in de praktijk vindt Aviko Korteweg belangrijk, omdat ook wij ervaring willen opdoen met andersoortige concepten die voor zowel teler als afnemer wederzijdse voordelen bieden. De test samen met LTO Nederland is een unieke kans om concreet invulling te geven aan het herwinnen van vertrouwen tussen teler en verwerkende industrie."

Haanstra: "De telers willen dat de invloed van de markt meer doorwerkt in hun opbrengstprijs. Ze worden door dit contract bovendien zelf actiever bij de markt betrokken".

LTO Nederland, Aviko Korteweg en DCA vormen een begeleidingscommissie die deze test gaat volgen en waar nodig zal aangeven of bijstellingen gewenst zijn.