Gemeente Zwolle

Programma's gereed voor Vogeltjesbuurt, Willemspoort, Hoogstraat en Kleine Baan


Datum uitgave: 02/23/2007
De Vogeltjesbuurt in de Kamperpoort wordt vernieuwd. Er komen nieuwe woningen en stedelijke functies. In een specifiek programma van eisen (PvE) stelt het college van burgemeester en wethouders hoe de Kamperpoort er in de nieuwe situatie uitziet. Daarin is onder meer opgenomen dat er op de locatie Willemspoort een parkeergarage met minimaal 1000 parkeerplaatsen komt, evenals een woontoren op de hoek van de Katerdijk met de Pannekoekendijk. In het PvE wordt het gewenste eindbeeld van de Kamperpoort beschreven met als doel om vooraf de wensen, eisen en de randvoorwaarden waaraan de ontwikkelingen in deze straten moeten voldoen vast te stellen.

De Vogeltjesbuurt wordt gedeeltelijk herbouwd met grondgebonden huurwoningen. De huidige woningen zijn namelijk bouwkundig en woontechnisch dusdanig verouderd, dat renovatie geen optie is. Ook de buitenruimte is volledig versleten. Om deze reden is een PvE vastgesteld voor de bouw van:
* 50 à 70 sociale (huur)woningen,

* een parkeergarage met minimaal 1000 parkeerplaatsen,
* een ontsluiting van de parkeergarage aan de Katerdijk,
* een woontoren van circa 40 meter op de hoek van de Katerdijk/Pannekoekendijk,
* een voetgangers/fietsbrug tussen de Willemspoort en het Rodetorenplein.
* circa 196 woningen, waarvan 60 in de Vogeltjesbuurt,
* een bioscoop met circa 1500 stoelen,

* een grote supermarkt,

* winkels op circa 5000 m2,

* horecagelegenheden op circa 2000 m2.

Kop Hoogstraat
Voor de kop Hoogstraat is een PvE vastgesteld voor onder meer de bouw van circa 55 nieuwe woningen en de inrichting van de buitenruimte. Het PvE biedt daarnaast mogelijkheden voor de detailhandel in deze straat. De woningen worden gerealiseerd in de prijscategorie goedkoop, middelduur en duur.

Hoogstraat/Kleine Baan
Voor de hoek Hoogstraat/Kleine Baan is een PvE vastgelegd voor het bouwen van nieuwe woningen in deze straat. De nieuwbouwplannen zijn onlangs aan de bewoners van de Hoogstraat en de Kleine Baan voorgelegd. De bewoners staan positief tegenover de bouwplannen. Ook woningstichting Delta Wonen heeft geen bezwaren omdat zij deze locatie graag willen meenemen in hun herontwikkeling van de Kleine Voort. In de komende periode wordt onderzocht of het wenselijk is om ook aan de overzijde van de Hoogstraat/Kleine Baan woningen te realiseren.