Provincie Noord-Holland

Datum

23-2-2007

Onderwerp

Recreatie èn woningbouw mogelijk in rijksbufferzone Amsterdam-Purmerend

Florine Lengkeek

Gedeputeerde Staten hebben de streekplanuitwerking Waterlands Wonen vastgesteld. Hiermee is de weg geopend om, met behoud van cultuurhistorische en landschappelijke waarden, een deel van het woningbouwprogramma tot 2020 in het landelijk gebied van de regio Waterland te realiseren.

In het nieuwe beleid is behoud door ontwikkeling de basis waarbij sturen op kwaliteit in plaats van sturen op kwantiteit het uitgangspunt vormt. Aan het begrip kwaliteit is invulling gegeven door middel van de cultuurhistorische verkenning Bouwen voor Waterland 2020. Deze verkenning is het uitgangspunt bij woningbouwontwikkelingen in de regio.

Het zuidelijk deel van de regio Waterland ligt in het gebied van de rijksbufferzone Amsterdam-Purmerend. De doelstelling voor de rijksbufferzones is het realiseren en behouden van voldoende recreatieve groenvoorzieningen en duurzame recreatieve landschappen. Het accent op de recreatieve functie betekent dat in principe in deze zone geen verdere uitbreiding van verstedelijking is toegestaan. En dit betekent dat de woningbouwlocaties voor het zuidelijk deel van de regio Waterland alleen dan gerealiseerd kunnen worden als er naast de kwaliteit van bouwen ook een bijdrage geleverd zou worden aan de recreatieopgave.

Gedeputeerde Staten hebben in nauw overleg met het ministerie van Vrom en de betrokken gemeenten een aanvullend beleidskader ontwikkeld. In het proces is gezocht is naar het benutten van bestaande initiatieven op het gebied van recreatie, de kwaliteit van bouwen (neergelegd in Waterlands Wonen) en de kansen die het gebied vervolgens in zich heeft.

Dit heeft een beleidskader opgeleverd dat gemeenten bij hun planontwikkeling ondersteunt zodat op kwalitatieve wijze invulling gegeven wordt aan de bouwopgave met inachtneming van de doelstelling van de rijksbufferzone.

Het aanvullend beleidskader zal na instemming van de minister van Vrom aan de Tweede Kamer worden gezonden.