RVD / Kon.Huis nr. 38: Koningin - Opening herdenkingsjaar Michiel de Ruyter

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

KONINGIN BIJ OPENING HERDENKINGSJAAR MICHIEL DE RUYTER

Hare Majesteit de Koningin geeft vrijdagmiddag 23 maart in de St. Jacobskerk te Vlissingen het startsein voor het herdenkingsjaar van Michiel de Ruyter. Op 24 maart is het 400 jaar geleden dat Michiel de Ruyter in Vlissingen werd geboren. Om de herinnering aan deze 17e eeuwse zeeheld levend te houden, organiseert Stichting 400 jaar Michiel de Ruyter dit jaar diverse festiviteiten. Met het luiden van de scheepsbel van het schip De Zeven Provinciën van Michiel de Ruyter luidt de Koningin het jaar in.

De Stichting 400 jaar Michiel de Ruyter wil met het herdenkingsjaar het maritiem besef in Nederland bevorderen. De Stichting verzorgt niet alleen de promotie en publiciteit, maar initieert en stimuleert evenementen in het kader van de herdenking. Vanwege de rol die De Ruyter speelde bij het ontstaan van de Marine, neemt de Koninklijke Marine actief deel aan het herdenkingsjaar.

De opening van het herdenkingsjaar start op het De Ruyterplein met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd lied dat door 1500 kinderen van Vlissingse basisscholen wordt gezongen. Aansluitend is in de St. Jacobskerk, de doop- en huwelijkskerk van Michiel de Ruyter, het openingsprogramma.

Binnen dat programma wordt onder andere de aftrap verricht van het landelijk onderwijsproject over Michiel de Ruyter. Dat project wil de zeeheld breed onder de aandacht brengen van de Nederlandse jeugd. In de kerk zullen alle vaandels van de Koninklijke Marine present zijn. Dit om het belang van de zeemacht in de geschiedenis van het ontstaan van Nederland en de rol die Michiel de Ruyter hierin speelde te benadrukken. De muzikale omlijsting van de openingsceremonie is in handen van Het Zeeuws Orkest en het Scheldeloodsenkoor.

Gedurende het herdenkingsjaar staat een groot aantal evenementen op stapel. Er zijn tentoonstellingen over Michiel de Ruyter in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum en de Nieuwe Kerk, het West-Fries Museum in Hoorn en MuZEEum inVlissingen. Daarnaast staan de Vlootdagen in Den Helder, de Wereldhavendagen in Rotterdam en een Vlootschouw in Vlissingen in het teken van de Nederlandse zeeheld

Noot voor redacties (