VVD


vvd

23-2-2007

Han ten Broeke: Servië moet meewerken met het Joegoslavië-Tribunaal

VVD woordvoerder Europa, Han ten Broeke, heeft in Wenen benadrukt dat Servië alleen uitzicht op toetreding tot de Europese Unie kan behouden als het volledig meewerkt met het Joegoslavië-Tribunaal (ICTY).

Dit stelde Ten Broeke tijdens de wintermeeting van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) waar de parlementen van 56 landen vergaderden over onder meer de toekomst van Kosovo.

Wat Ten Broeke betreft moet ook de reactie van Servië op het Athisaari-rapport over gedeeltelijke onafhankelijkheid van Kosovo daarbij zwaar meewegen.

De VVD woordvoerder verwijst bewust naar het pleidooi van de Italiaanse delegatie, dat Kosovo "a country not less equal then other countries" noemde. Ten Broeke: "Daarbij geldt voor de VVD-fractie ook het omgekeerde, namelijk dat Servië "not more equal" is dan andere landen. Als het land ooit tot de EU wil toetreden, moet het naast intensief samenwerken met het ICTY ook gewoon volledig voldoen aan de Kopenhagen-criteria."

De woordvoerder riep ook de Italianen de rug recht te houden. De zojuist gevallen regering Prodi wilde de voorportalen voor een EU-lidmaatschap voor Servië namelijk al weer snel openzetten na de goed verlopen verkiezingen op 21 januari. Ten Broeke: "Ik feliciteer de Serven natuurlijk met het ordentelijke verloop van de verkiezingen, dat we hier aan de hand van de rapporten van OVSE-waarnemers hebben vastgesteld. Maar ook hiervoor geldt: dat is niet meer en niet minder dan een eerste stap om aan de Kopenhagen-criteria te voldoen."