Vrije Universiteit Amsterdam
Verdikte nekplooi ontstaat door verstoorde lymfeontwikkeling

Datum 23.02.2007
Tijd 13:45
Lokatie aula
Dissertatie From lymphatic development to nuchal translucency
Promovendus M.N. Bekker
Promotor(es) prof.dr. A.C. Gittenberger-de Groot, prof.dr. J.M.G. van Vugt
Onderdeel VU medisch centrum
Wetenschapsgebied Medisch

Mireille Bekker deed onderzoek naar de ontwikkeling van de verdikte nekplooi en de relatie hiervan met de aangeboren afwijkingen bij humane foetussen en muizenembryo's. Zij concludeert dat in het geval van een verdikte nekplooi het lymfesysteem vertraagd of afwijkend ontwikkelt met ophoping van vocht in de lymfezakjes en de nek als gevolg. De vochtophoping in de lymfezakken is met de echo te detecteren en verdwijnt meestal net als de nekplooi met het voortschrijden van de zwangerschap. Een grotere uitzetting van de lymfezakken gaat gepaard met een ernstiger onderliggend lijden bij de foetus.

Het lymfesysteem ontstaat in de nek doordat een groep endotheelcellen zich afscheidt van de wand van de primaire halsader en zich differentieert tot lymfezakjes. Bekker ontdekte dat bij oa. Downsyndroom de endotheeldifferentiatie verstoord is en dat de lymfezakjes bloedvatkenmerken blijven vertonen. Een verstoorde endotheelontwikkeling kan tevens leiden tot hart en vaatafwijkingen en verklaart volgens Bekker de hoge incidentie van deze afwijkingen bij foetussen met een verdikte nekplooi. Bij foetussen met een verdikte nekplooi zonder aangeboren afwijkingen lijkt er sprake van een vertraagde ontwikkeling van het lymfesysteem.
Sinds 1 januari 2007 wordt aan alle zwangeren een nekplooimeting en/of een bloedtest aangeboden om te screenen op aangeboren afwijkingen. Een nekplooi is een onderhuidse vochtophoping in de nek, die rondom twaalf weken zwangerschapsduur aanwezig is en daarna verdwijnt. Een verdikte nekplooi is een aanwijzing voor chromosoomafwijkingen, zoals Downsyndroom, maar ook andere aangeboren afwijkingen met name aan hart en bloedvaten. Er zijn ook foetussen met een verdikte nekplooi die zonder afwijkingen geboren worden. Het ontstaansmechanisme van de verdikte nekplooi is echter onbekend.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam