Hoop op vooruitgang in internationaal humanitair recht na Oslo-proces om clustermunitie te verbieden

Met de Verklaring van Oslo over Clustermunitie start een historisch proces naar een verbod op clustermunitie. Bijna 50 landen hebben zich ertoe verbonden om tot een verdrag te komen in 2008. Meer landen zullen volgen. Een historisch proces is nu op gang gebracht en er is geen weg meer terug. Handicap International hoopt dat nog in 2008 een verdrag zal worden ondertekend, dat clustermunitie niet alleen onwettelijk maakt maar ook ethisch onaanvaardbaar voor de internationale gemeenschap.

Handicap International is bijzonder verheugd dat de meeste landen hun volle steun hebben toegezegd aan de verklaring van Oslo over clustermunitie, zelfs landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Slechts enkele landen (Polen, Roemenië en Japan) spraken hun reserves uit. Aan hen die hun hoop blijven stellen in de klassieke besprekingen in Genève over conventionele wapens zegt Handicap International dat het stellig gelooft dat alleen een verdrag kan vermijden dat er in de toekomst nog duizenden slachtoffers van clustermunitie zullen vallen.

Nu is een verdrag in de maak dat niet alleen gebruik, productie, handel en stockering van clustermunitie verbiedt maar tegelijkertijd verplichtingen inbouwt om slachtoffers en hun families en de getroffen gemeenschappen te steunen. Waar nodig moeten samenwerkingsverbanden en structuren worden opgezet voor de verzorging en rehabilitatie van de slachtoffers. Er moet hulp komen voor ontmijning, voor risicovoorlichting aangaande clustermunitie. Handicap International beklemtoont dat de vernietiging van de stocks
- in totaal worden 4 miljard submunities opgeslagen - een noodzaak is, wil men vermijden dat het gebruik van clustermunitie in de toekomst tot een humanitaire catastrofe zou kunnen leiden, indien staten en andere groeperingen clustermunitie gaan gebruiken.

In de verklaring wordt ook het initiatief van België begroet om een regionale bijeenkomst over clustermunitie te organiseren. België, dat eindelijk met fierheid over het Belgische verbod sprak, heeft ook voor het eerst dit initiatief volop zijn steun toegezegd. De Belgische delegatie stelde voor om in november 2007 op het Europese niveau een bijeenkomst te organiseren na een bijeenkomst in het voorjaar in Lima, Peru. Handicap International hoopt dat deze bijeenkomst in Brussel andere landen van de Europese Unie en van Europa zal kunnen overtuigen om actief deel te nemen aan de onderhandelingen over een verdrag. Naar het voorbeeld van België stelde Costa Rica reeds voor ook een regionale bijeenkomst te organiseren.

Handicap International zal tijdens het voorjaar een nieuwe globale en meer uitvoerige studie lanceren over de humanitaire impact van clustermunitie. Zoals Stan Brabant van Handicap International zei tijdens de conferentie: "De overlevenden van clustermunitie zijn bijzonder zwaar verminkt, zij en hun families zijn bovendien zwaar getraumatiseerd en belanden vaak in extreme armoede. Alleen een verdrag kan ervoor zorgen dat we op een adequate manier zullen kunnen tegemoet komen aan de noden van de getroffen gemeenschappen en burgers."

Vanmorgen bezorgde Handicap International aan alle delegaties een boek met de naam van 300.000 personen die de petitie van Handicap International tegen clustermunitie hebben ondertekend. Bij de voorstelling van het boek legde Jean-Baptiste er de klemtoon op dat het erom gaat clustermunitie te verbieden, "omdat" de gevolgen van het gebruik onaanvaardbaar zijn.

Contact:
Hildegarde Vansintjan, Advocacy Officer Handicap International België, +32 485 111 460, hildegarde.vansintjan@handicap.be