Gemeente Winterswijk


22-02-2007

Regels bijzondere bijstand gewijzigd

Winterswijk - Gezinnen met een minimuminkomen kunnen met ingang van dit jaar een financiële bijdrage krijgen zodat kinderen lid kunnen worden of blijven van een vereniging of voor muziekonderwijs. Het college van burgemeester en wethouders heeft nieuwe beleidsregels vastgesteld in het kader van de Wet Werk en Bijstand (Wwb). Ook is een nieuwe regel opgenomen over het vervangen van duurzame gebruiksgoederen.

De Wet werk en bijstand bestaat sinds 1 januari 2004. In het kader van de wet stelt het college ieder jaar beleidsregels vast. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn de beleidsregels bijzondere bijstand nu aangevuld op het gebied van het ondersteunen van (éénouder)gezinnen met kind(eren). Deze gezinnen krijgen te maken met allerlei kosten die direct of indirect met de schoolverplichtingen van kinderen te maken hebben. Daarnaast kan ook worden gedacht aan verschillende voor de ontwikkeling van de kinderen belangrijke maatschappelijke activiteiten zoals culturele, sociaal-culturele, educatieve of sportactiviteiten. Per kalenderjaar wordt een bedrag van maximaal ¤ 125,-- per kind (basisonderwijs) tot ¤ 200,-- per kind (voortgezet onderwijs) verstrekt. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn voorwaarden opgesteld. Zo mag het netto inkomen niet hoger zijn dan 110% van de bijstandsnorm. Dit betekent dat een echtpaar of samenwonenden met een inkomen dat niet hoger is dan ¤ 1.293,88 netto per maand deze uitkering kan krijgen. Voor een alleenstaande ouder geldt dat het inkomen niet hoger mag zijn dan ¤ 1.164,49 netto per maand. Ook mag het vermogen niet hoger zijn dan de voor het gezin geldende vermogensgrens. Wanneer een gezin ¤ 10.490,- eigen vermogen heeft, komt het niet in aanmerking voor deze bijstand. Daarnaast moet het gezin minstens één jaar zijn aangewezen op het eerst genoemde inkomen en moet het kind in kwestie op de eerste dag van het schooljaar zijn ingeschreven bij een school voor basis- of voortgezet onderwijs. Het college heeft aangeven dat er bewijzen overlegd moeten worden waaruit blijkt dat de uitgaven voor het kind zijn gedaan.

Vervangen duurzame gebruiksgoederen
In de beleidsregels 2007 is ook de vervanging van duurzame gebruiksgoederen opnieuw ingevoerd. Dit geldt voor het vervangen van een wasmachine, koelkast, kooktoestel, bedmatras of stofzuiger. Iedereen moet sparen voor het vervangen van deze dingen. Ook mensen met een minimum inkomen. Mensen die drie jaar of langer een minimum inkomen hebben kunnen volgens de nieuwe regels niet langer meer sparen voor het vervangen van deze apparaten en kunnen hiervoor dus bijstand aanvragen. Randvoorwaarde is dat het netto inkomen voor een alleenstaande niet meer mag zijn dan ¤ 898,56 netto per maand. Voor een echtpaar of samenwonenden mag het inkomen niet meer zijn dan ¤ 1.176,25 netto per maand en voor een alleenstaande ouder mag het niet meer zijn dan ¤ 1.058,63 netto per maand.

Meer informatie
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de afdeling Sociale Zaken, telefoon 545 555. De beleidsregels liggen vanaf 22 februari 2007 6 weken ter inzage.