Gemeente Winterswijk


Raad wil geen asielzoekers op straat

22-02-2007

Winterswijk - De gemeenteraad heeft gisteravond besloten om een drietal burgercheques toe te kennen en een aanvraag af te wijzen. Daarnaast is een aantal moties aangenomen over het uitzettingsbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers, het voltrekken van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht en het Kleine Steden Beleid.

Vragenuur
Tijdens het vragenuur stelde Jan Oonk van Winterswijks Belang vragen over de nieuwe bestrating van de Misterweg. Hij gaf aan dat de werkzaamheden langer hebben geduurd, dat er klachten zijn van bewoners en dat de afwerking te wensen overlaat. Hij vraagt zich af wat de rol van de aannemer hierin nog is. Wethouder Henk Kok gaf aan dat deze vragen eigenlijk beter in een commissievergadering aan de orde gesteld kunnen worden. De werkzaamheden hebben weliswaar langer geduurd, maar de aannemer is binnen de toegestane werkbare dagen gebleven. De vertraging heeft te maken met de werkzaamheden van een aantal nutsbedrijven en de gefaseerde aanpak die het mogelijk maakte dat bedrijven bereikbaar bleven. In december is met de aannemer afgesproken dat het werk eind januari klaar zou zijn. De technische vragen worden door de afdeling Infrastructuur verder opgepakt. Fractievoorzitter Chris van den Bos van de VVD stelde vragen over het onderhandelingsresultaat gemeentekantoor. Hij vindt het ongepast dat wethouder André van Nijkerken tijdens de vorige raadsvergadering inzage heeft gegeven in het verloop van de onderhandelingen. Naar zijn mening was de weergave van die vergadering in de krant correct; hij vroeg dan ook waarom er een rectificatie nodig was. Ook gaf hij via een rekensom aan dat de drie ton extra voor Victoria naar zijn mening veel te veel is. Hij wilde graag weten of zijn berekening klopt. Vanwege afwezigheid van wethouder André van Nijkerken worden de vragen schriftelijk beantwoord.

Burgercheques
In de tweede helft van 2006 zijn vier aanvragen ontvangen om in aanmerking te komen voor een burgercheque. Hiervoor was een bedrag van ¤ 10.919,-- beschikbaar (inclusief ¤ 3.419,-- van de eerste helft 2006). De raad heeft als volgt besloten:
- Mevrouw C. Geerdink en mevrouw W. Warren ontvangen ¤ 3.640,-- voor het opknappen en herinrichten van het speelterrein in de Piersonstraat. Voorwaarde is wel dat pas tot uitkering van het bedrag wordt overgegaan als de gehele financiering rond is.
- Mevrouw M. Willemsen ontvangt ¤ 3.640,-- voor het inrichten van een speelterrein aan de Oostervoort; hier geldt dezelfde voorwaarde.
- Hospicegroep de Lelie: ontvangt ¤ 3.640,-- voor de eenmalige aanschaf van literatuur, cursusmateriaal en de herinrichting van de bibliotheek.
- Het verzoek van mevrouw W. Boswerger en de heer Th. Meijerink om bij te dragen aan voorlichting en eenvoudig onderzoek inzake electrosmog is afgewezen. De werkgroep vindt het onderwerp omstreden en voorlichting over dit onderwerp een taak van de wetenschap en de rijksoverheid.

Motie uitgeprocedeerde asielzoekers
Progressief Winterswijk, PvdA en Winterswijks Belang dienden een motie in, waarin wordt uitgesproken, dat de raad geen uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers uit de reguliere opvangvoorziening in Winterswijk wenst, zolang door de rijksoverheid vooraf geen sluitende aanpak is geregeld. In de motie wordt de burgemeester opgeroepen niet mee te werken aan het uiteindelijk op straat zetten van deze groep asielzoekers. Deze motie is aangenomen met de stemmen van CDA en VVD tegen. Burgemeester Thijs van Beem zegde toe de motie te zullen uitvoeren en daarvoor gezamenlijk met burgemeester Bert Berghoef uit Aalten - waarin deze werkwijze al enige tijd wordt toegepast - te willen optrekken. Aanvullend hebben Winterswijks Belang, PvdA en Progressief Winterswijk het college via een motie verzocht zich aan te sluiten bij de LOGO-gemeenten (Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang en terugkeerbeleid). De ruim honderd LOGO-gemeenten in Nederland zijn een belangrijke gesprekspartner voor de rijksoverheid in zaken rond opvang en terugkeerbeleid; de meeste van deze gemeenten hebben een asielzoekerscentrum op hun grondgebied en zijn daardoor nauw bij deze problematiek betrokken. Verder is in de motie gevraagd het project 'Terugkeer in Waardigheid en Perspectief' van Vluchtelingenwerk Oost-Gelderland nader te onderzoeken en te bekijken of ondersteuning mogelijk is. Dit project probeert te voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers in de illegaliteit verdwijnen. Ook deze motie is aangenomen met de stemmen van CDA en VVD tegen.

Motie Kleine Steden Beleid
Een unanieme raad heeft via een motie uitgesproken dat de huidige samenwerking met de gemeenten Culemborg, Doesburg, Wageningen en Zaltbommel en de Provincie Gelderland in het kader van het Kleine Steden Beleid moet worden voortgezet. Het college zal alles in het werk stellen om het college van Gedeputeerde Staten, Provinciale Staten, de Gelderse politieke partijen en de collegeonderhandelaars die na de verkiezingen aan de slag gaan ervan te overtuigen dat voortzetting van het partnerschap absoluut noodzakelijk is. Winterswijk doet sinds 2006 mee aan het project Kleine Steden Beleid. Hierin wordt concreet werk gemaakt van wijkgericht werken, bestrijding van werkloosheid, aanpakken vroegtijdig schoolverlaten, onveiligheid en jongerenproblematiek. De aanpak begint vruchten af te werpen en daarom pleit de raad via de motie voor voortzetting van dit beleid.

Motie voltrekken huwelijken
PvdA, Progressief Winterswijk en Winterswijks Belang hebben in een motie uitgesproken dat alle Winterswijkse ambtenaren van de burgerlijke stand bereid moeten zijn alle huwelijken, ook die tussen personen van hetzelfde geslacht, te sluiten. Zij zijn van mening dat deze bereidheid expliciet verlangd moet worden van zowel nieuwe als bestaande ambtenaren van de burgerlijke stand in Winterswijk. Volgens de Burgemeester hebben de huidige zeven Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand geen bezwaren tegen het uitvoeren van deze huwelijken. Het wordt tijdens de sollicitatieprocedure zelfs als eis gesteld. De motie werd door de indieners dan ook gezien als een officiële vaststelling van een reeds intern toegepaste regel. De motie is aangenomen met de stemmen van CDA en VVD tegen. Deze partijen verklaarden dat zij het overbodig vonden een motie aan te nemen voor iets dat al geregeld is.

Raadsverslag
Het complete verslag van de raadsvergadering is naar verwachting op 30 maart beschikbaar op deze website.