Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag treedt streng op als ouders buiten de schoolvakanties met hun leerplichtige kinderen op vakantie gaan. Leerplichtambtenaren voerden vrijdag 23 februari, de dag voor de voorjaarsvakantie, een prikactie uit bij twintig Haagse basisscholen.

Zij controleerden samen met de schoolleiding de verzuimadministratie. Op één school bleken bijvoorbeeld 64 leerlingen afwezig. Een aantal leerlingen dat niet op school was, bijvoorbeeld omdat hun ouders ze ziek meldden, werd thuis bezocht. Ook kregen schooldirecteuren advies over de manier waarop ze verzoeken tot extra verlof buiten de schoolvakanties moeten afhandelen.

Ongeoorloofd wegblijven van school door leerplichtige leerlingen in verband met vakanties, dagjes uit of familiebezoek heet luxeverzuim. Sinds dit schooljaar wordt luxeverzuim apart geregistreerd in Den Haag.

Een prikactie door Leerplicht rond de zomervakantie van 2005 leidde tot 526 verzuimmeldingen, waarbij er 175 keer proces verbaal is opgemaakt. Dit getal geeft aan dat luxeverzuim regelmatig voorkomt in Den Haag. Reden voor Leerplicht om nu ook een actie rond de voorjaarvakantie te houden.

Wethouder Sander Dekker van Onderwijs, Jeugd en Sport bezocht in het kader van de prikactie de Eerste Nederlandse Montessorischool. Met het aanpakken van luxeverzuim geven we ouders, leerlingen en scholen een signaal: leerplichtige leerlingen horen tijdens lesuren op school te zijn. Zijn leerlingen er niet dan moet dat gemeld worden. Leerlingen hebben recht op goed onderwijs, daar moet de school voor zorgen. Daar staat tegenover dat ouders en leerlingen moeten zorgen dat kinderen aanwezig zijn. Ook rond de vakantieperiodes.

Uitzonderingen
Er zijn situaties waarin leerlingen wél buiten de schoolvakanties verlof mogen opnemen. Ouders kunnen hiervoor bij de schoolleiding schriftelijk een aanvraag indienen. Uiteraard moet er dan wel goede reden zijn, zoals ernstige ziekte over het overlijden van een gezinslid. De landelijke regels voor het toekennen van dit verlof staan in de leerplichtwet. Den Haag wil dat alle schooldirecteuren die regels op dezelfde manier interpreteren. Daarom is er tijdens de prikactie hierover advies gegeven. Een eenduidige aanpak van luxeverzuim voorkomt onduidelijkheid, ook bij ouders.

Gewichtige omstandigheden
Alle gevallen van luxeverzuim, of ze nu tijdens deze prikactie of op andere moment aan het licht kwamen, worden bij Leerplicht gemeld. De leerplichtambtenaar neemt contact op met ouders en/of leerling. Als er geen gewichtige omstandigheden worden geconstateerd of geen medische verklaring is, wordt er proces verbaal opgemaakt door de leerplichtambtenaar. Justitie bepaalt vervolgens de straf. In het geval van luxeverzuim is dit meestal een boete voor de ouders. Deze boete kan oplopen als luxeverzuim meermalen voorkomt binnen een gezin. De afdeling Leerplicht treedt steeds steviger op tegen alle vormen van verzuim, zowel naar leerlingen en ouders als naar scholen.