Uniek Openbaar Vervoer Project in Groningen

23.02.2007 / 16:14 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vipre b.v.

Vipre b.v.

23-02-2007

Uniek Openbaar Vervoer Project in Groningen

Vipre, specialist in personenvervoer, is op 23 februari jl. gestart met twee Openbaar Vervoer Vanpool lijnen tussen Veendam en Groningen. Sinds juni 2006 heeft de overheid het mogelijk gemaakt om Vanpools, waarbij maximaal 9 forenzen samen reizen in een 9 persoons bus, onder de wet Openbaar Vervoer te brengen. Hiermee geeft de overheid het bedrijfsleven zelf middelen in hand om de bereikbaarheids- en fileproblemen op te lossen. Vanaf dit moment maken verschillende bedrijven gebruik van dit concept. Uniek bij het project in Groningen is het initiatief voor deze Vanpools genomen is door particulieren.

18 medewerkers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) hebben het heft in eigen handen genomen door twee Openbaar Vervoersdiensten op te zetten. De ICT afdeling van de RDW waar allen werkzaam zijn verhuisde in 2001 van Veendam naar Groningen. In het sociaal plan dat voor deze, voor medewerkers ingrijpende gebeurtenis werd opgesteld, werd het vervoer voor de in Veendam woonachtige medewerkers voor 5 jaar geregeld. In opdracht van de RDW zette Vipre hiertoe een viertal Vanpools in. Deze regeling eindigde in mei 2006. De medewerkers die gebruik maakten van de Vanpools wensten deze milieu- en verkeersvriendelijke manier van reizen voort te zetten. Aangezien het sociaal plan hier niet meer in voorzag stuitte dit op problemen bij de RDW. Ondanks dat voor de betreffende 29 medewerkers geen andere opties openstonden dan in het vervolg met de auto naar hun werk te gaan, de reeds bestaande parkeerproblemen bij het kantoor in Groningen en het feit dat Vipre het vervoer in samenwerking met de Provincie Groningen als Openbaar Vervoer aanbood, besloot de RDW november 2006 het Vanpool vervoer niet te continueren.

De 18 medewerkers die op dit besluit hebben willen wachten hebben met medewerking van Vipre besloten hun reiskosten vergoeding in te zetten om hun eigen Openbaar Vervoer te regelen. Onder de naam OV-VIP wordt een dienstregeling onderhouden tussen Veendam en Groningen waarbij de administratie wordt gevoerd door één van de deelnemers en tevens initiatiefnemer.

Vipre BV, dat oorspronkelijk is voortgekomen uit Philips, is wereldleider in het ontwikkelen en implementeren van maatregelen op het gebied van mobiliteit. Al meer dan 50 jaar is Vipre -actief in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten- succesvol met het oplossen van vervoersproblemen van personen bij grote multinationals, overheidsorganisaties, bedrijventerreinen en speciale locaties als ziekenhuizen, vliegvelden en winkelcentra. Meer informatie over Vipre vindt u op www.vipre.com