Hulpverleningsdienst Groningen


krijgt vorm

OGGz-beleid in provincie krijgt vorm

Gepubliceerd: 23 februari 2007, 10:40
Groningse gemeenten slaan handen ineen. Het beleid op het gebied van de openbare geestelijke gezondheidszorg krijgt vorm in onze provincie. inmiddels zijn er 21 netwerken actief in diverse gemeenten. Hierdoor wordt het mogelijk dat mensen met psychische problemen en geen hulp vragen die hulp wel kunnen krijgen. Deze conclusie blijkt uit een evaluatie van het OGGz-convenant, waarover dat de 25 gemeenten vanmorgen hebben gesproken.

Steeds meer gemeenten organiseren uitvoeringsnetwerken om mensen met problemen op diverse leefgebieden hulp te kunnen bieden. Dat is geen gemakkelijke opgave, omdat deze mensen over het algemeen geen hulp vragen of accepteren. Toch hebben deze mensen overduidelijk hulp nodig. Ze hebben vaak veel problemen (schulden, verslaving, huiselijk geweld, etc.) die hen zo in beslag nemen dat ze aan hulp vragen niet toekomen. De samenleving wil voorkomen dat deze mensen tussen wal en schip raken. Die verantwoordelijkheid ligt bij gemeenten, volgens de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid.
Er zijn ook gemeenten die meer hebben gedaan dan in het convenant is afgesproken. Zo hebben bijvoorbeeld de gemeenten Leek, Hoogezand en Groningen beleid ontwikkeld dat mensen die overlast veroorzaakten door psychische problemen, na behandeling een nieuwe kans krijgen op de woningmarkt.
Het convenant toont ook enkele leerpunten. Vooral de afstemming tussen verschillende zorginstanties vergt aandacht. Er bestaat de noodzaak om de regie en sturing te verbeteren. Daarnaast moet geïnvesteerd worden in het verbeteren van de vroegsignalering. Hulpverleners, instanties en andere betrokkenen moeten niet pluis-signalen aan elkaar melden, wanneer ze mensen met bijvoorbeeld én schulden én een verslaving signaleren.

Met de komst van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ontstaan nieuwe kansen. Die wet stelt dat elke gemeenten beleid móet ontwikkelen op het gebied van OGGz. Daarnaast is er ruim tweeëneenhalf miljoen euro beschikbaar voor OGGz-toeleiding.