Gemeente Urk

Akkoord over 3e fase Urkerhard inclusief woningen

De gemeente Urk en VOF Prominent Vastgoed Ontwikkeling hebben een akkoord bereikt over de realisering van maximaal 54 woningen boven de 3e fase van Winkelcentrum Urkerhard. De benodigde parkeercapaciteit voor de toekomstige bewoners en bezoekers wordt gerealiseerd in een parkeerkelder. Met dit akkoord is de weg vrij voor daadwerkelijke realisering. De verwachting is dat de bouw rond de zomervakantie 2007 aanvangt en dat de nieuwe winkels in het voorjaar 2008 open kunnen.

De realisering van woningen voor starters boven de te realiseren 3e fase van winkelcentrum Urkerhard is de afgelopen periode een wens geweest van zowel de gemeente als de projectontwikkelaar. Discussiepunt was echter de wijze waarop de benodigde parkeergelegenheid kan worden ingevuld. Prominent wilde dit doen door uitbreiding van de bestaande parkeerplaatsen. De gemeente Urk wilde het parkeren, zoals was afgesproken, realiseren in een ondergrondse voorziening. Uitgebreide studie van de gemeente heeft geleerd dat het extra aanleggen van 72 parkeerplaatsen op maaiveldniveau, binnen de gestelde kaders, niet mogelijk is. In goed overleg is nu een oplossing gezocht door het parkeren voor de bewoners en bezoekers in de gesloten parkeerkelder te situeren.

Met dit akkoord is de weg vrij voor een spoedige realisering van de 3e fase van winkelcentrum Urkerhard. In deze fase wordt in totaal 2.435 m2 bvo* detailhandel en 425 m2 bvo horeca gerealiseerd. Voor wat betreft de winkels gaat het in ieder geval om 12 nieuwe voorzieningen in diverse branches. Daarmee wordt een mooie verbreding van het aanbod voor de consument gerealiseerd. Op de verdiepingen worden maximaal 54 woningen gerealiseerd.

Wethouder Johannes Koffeman van Economische Zaken toont zich bijzonder verheugd met dit akkoord. Hij spreekt van een belangrijke doorbraak en stelt: We zijn al heel lang in gesprek over de realisering van de 3e fase van winkelcentrum Urkerhard. Ik ben blij dat nu alle vragen zijn beantwoord en dat we met elkaar met de uitvoering aan de slag kunnen. Het voorliggende akkoord

geeft mij de ruimte om nu concreet met de andere winkelcentra, met name Oud Urk, aan de slag te gaan. Dat gaan we dan ook zo snel mogelijk doen.


* = bruto vloer oppervlak