Markermeer en IJmeer: Schaalsprong natuur en recreatie nodig

23.02.2007 / 11:23 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer

http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Dit is een gezamenlijk persbericht van Natuur en Milieu Flevoland, Milieufederatie Noord-Holland, Stichting Natuur en Milieu, Milieucentrum Amsterdam, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Coalitie van maatschappelijke organisaties presenteert groen-blauw manifest

Op 22 februari 2007 hebben Natuur en Milieu Flevoland en Staatsbosbeheer namens zes maatschappelijke organisaties het manifest 'duurzame toekomst voor het IJmeer en Markermeer' aangeboden aan de heren Greinder en Hooijmaijers, gedeputeerden van provincie Flevoland en Noord-Holland. In het manifest vragen de organisaties een actieve inzet van de bestuurders van deze provincies, de omliggende gemeenten en het rijk om een schaalsprong van natuur en recreatie als uitgangspunt te nemen bij de ontwikkelingen en planvorming van het IJmeer-Markermeer gebied.
Onder regie van de provincies Flevoland en Noord-Holland wordt in maart gestart met een langetermijnvisie voor het IJmeer en Markermeer. Gisteren waren zij in gesprek met belanghebbende organisaties over de projectaanpak. De ruimtelijke opgaven van de Noordvleugel waarvan het IJmeer onderdeel is, is complex en vereist een integrale aanpak. De discussie over de toekomst van het IJmeer en Markermeer wordt gedomineerd door het debat over stedelijke ontwikkeling en nieuwe wegontsluitingen van Almere. Dit vinden Natuur en Milieu Flevoland, Milieufederatie Noord-Holland, Milieucentrum Amsterdam, Stichting Natuur en Milieu, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Zij zijn van mening dat de langetermijnvisie voor het gebied primair geworteld moet zijn in de visie op de natuur en recreatiefunctie van het gebied. Daarom hebben zij een coalitie gevormd om gezamenlijk een statement af te geven en aanbevelingen te doen.

In het manifest roept de coalitie de bestuurders op om de ecologische en recreatieve kwaliteit als uitgangspunt en toetssteen te nemen voor hun beleid. Voortvarend te werken aan de ontwikkeling van het IJmeer en Markermeer als kern van een robuust, klimaatbestendig wetlandgebied (groen-blauwe schaalsprong). Ook vindt de coalitie dat relevante maatschappelijke organisaties betrokken moeten worden bij het opstellen van de langetermijnvisie.

Het IJmeer en Markermeer hebben een belangrijke functie voor natuur, omwonenden en recreanten van het gebied. Het is met zijn unieke natuurwaarde aangewezen als Natura 2000 gebied dat conform de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn beschermd moet worden. De laatste jaren is de ecologische waarde van het IJmeer aanzienlijk verslechterd. Door het vertroebelen van water verdwijnen onderwatervegetatie en driehoeksmossels en daarmee het voedsel voor de watervogels. Snel ingrijpen is noodzakelijk. Het manifest koppelt het instandhouden van de Europese vogelpopulatie aan een samenhangend wetlandsysteem: met helder water, verbindingen met natuur in Waterland, de Vechtstreek en Oostvaardersplassen en ontwikkelde oeverzones. Parallel hieraan wordt de bereikbaarheid en bruikbaarheid van het IJmeer en Markermeer verbeterd. Hierdoor wordt het belang van de Europese waternatuur voor de toekomst geborgd evenals een goede leefomgeving en gunstig vestigingsklimaat voor de Noordvleugel van de Randstad.

Het manifest is te downloaden via www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer R. van Venetië, districtshoofd Staatsbosbeheer, telefoon 06 51066305 of mevrouw V. Dam, directeur Natuur en Milieu Flevoland, telefoon 06 12664827.

De coalitie 'duurzame toekomst voor het IJmeer en Markermeer' zet zich in voor de kwaliteiten van het IJmeer en Markermeer. De coalitie bestaat uit: Natuur en Milieu Flevoland, Milieufederatie Noord-Holland, Stichting Natuur en Milieu, Milieucentrum Amsterdam, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De komende tijd wordt gewerkt aan verbreding van de coalitie.