Gemeente Den Haag

Start samenspraak toekomstvisie Mariahoeve

In Mariahoeve moeten de woningen en voorzieningen geleidelijk worden vernieuwd en uitgebreid, zonder dat het karakter van de wijk verloren gaat. Om ruimte te bieden aan zowel ouderen als starters en jonge gezinnen, moet het éénzijdige woningenaanbod doorbroken worden. Dat staat in de voorlopige toekomstvisie voor Mariahoeve die wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) gisteravond presenteerde op een informatiebijeenkomst voor bewoners en professionals van de wijk. De gemeente start ermee een samenspraaktraject over de toekomst van Mariahoeve. Ideeën en reacties van bewoners en belanghebbenden zijn tot eind april welkom en zullen bijdragen aan verdere voltooiing van de toekomstvisie.

Wethouder Norder: We zetten de toekomstvisie in om samen met de bewoners van Mariahoeve de noodzakelijke keuzes voor de wijk te maken. Mariahoeve verdient een goede toekomst. Dat is niet alleen goed voor de wijk, maar ook goed voor de stad.

In Mariahoeve wonen steeds minder starters en jonge gezinnen, omdat voor hen de wijk niet aantrekkelijk is. Door een éénzijdig aanbod van veel kleine woningen, ontstaat ook een éénzijdige samenstelling van de bevolking in de wijk. De leefbaarheid in de wijk is in het geding en voorzieningen staan steeds meer onder druk. Om het kwalitatieve karakter van Mariahoeve te behouden, wil de gemeente daarom het huidige aanbod van woningen en appartementen verbeteren en uitbreiden met 900 à 1.000 woningen. Het gaat daarbij onder meer om woningen op de in de structuurvisie genoemde locaties Isabellaland en De Schenkstrook. Om het voor ouderen mogelijk te maken dat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, moet er nieuwbouw komen en moeten woningen worden aangepast door bijvoorbeeld liften toe te voegen.
Ook moet het voor meer bewoners mogelijk worden een wooncarrière binnen Mariahoeve te maken. Doorgroeien van een klein appartement naar een grotere woning in de wijk wordt eerder regel dan uitzondering. Om dit te bereiken, moet het eenzijdige woningenaanbod doorbroken worden en meer gaan aansluiten op de woonwensen van deze tijd. Bovendien zijn verbeteringen in de voorzieningen zoals winkels en scholen nodig. Voorwaarde bij de vernieuwing is het behoud van het groene karakter van de wijk.

Naast de toekomstvisie heeft de gemeente samen met de woningcorporaties Haag Wonen, Staedion en Vestia een convenant gesloten om de komende tien jaar aan verbeteringen in Mariahoeve te werken. Zo wordt onder meer een gezamenlijk activiteitenprogramma opgesteld op het gebied van sport, onderwijs, zorg, welzijn en leefbaarheid.

De toekomstvisie ligt vanaf 23 februari tot eind april ter inzage in het gemeentelijk contactcentrum (stadhuis, Spui 70) en het stadsdeelkantoor Haagse Hout (Loudonstraat 95). Voor ideeën en reacties is een e-mailadres geopend:
toekomstvisiemariahoeve@dso.denhaag.nl .
Een samenvatting van de toekomstvisie staat op
www.denhaag.nl/toekomstvisiemariahoeve.