Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 23 februari

Fryslân, 23-02-2007 o Politieberichten van donderdag 22 februari 07.00 uur t/m vrijdag 23 februari 07.00 uur.

Heerenveen: verdachte brandstichting weer vrij
De politie heeft de man, die afgelopen maandag werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichting van een shoarmazaak aan het Breedpad in Heerenveen, weer in vrijheid gesteld. De 44-jarige inwoner van Gorredijk is uitgebreid door de politie verhoord en donderdagmiddag weer vrijgelaten. Het onderzoek naar de brand door de recherche gaat onverminderd door.
Zie ook de politieberichten van maandag 19 februari 2007 en vrijdag 29 december 2006.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen diefstal koper
De politie zoekt getuigen van een koperdiefstal afgelopen weekend vanaf een bouwterrein aan de Zwettestraat. Door onbekenden werd uit drie machines de koperen bedrading geknipt en meegenomen. De schade is enorm omdat het werk al meer dan een dag stil ligt. Vanaf een bouwlocatie aan de Robinsonstraat werden 30 rollen stroomkabel gestolen. (zie politieberichten van dinsdag 20 februari) mogelijke hebben deze zaken met elkaar te maken. De politie zoekt van beide diefstallen getuigen. Van de diefstal aan de Zwettestraat heeft zich via Meld Misdaad Anoniem al een getuige gemeld. De politie verzoekt deze getuige zich nogmaals te melden met informatie over het aantal personen en signalementen. Dat kan wederom via Meld Misdaad Anoniem of bij de politie Fryslân, 0900 8844. Elke informatie wordt uiteraard discreet en zonodig anoniem behandeld.

Sint Nicolaasga: snelheidscontrole Tjukemarwei
De politie heeft dinsdagmiddag vijf autobestuurders bekeurd op de Tjukemarwei omdat ze aanmerkelijk te hard reden. De snelste reed 71 km/u. Ter plaatse is slechts 50 km/u toegestaan. De controle werd gehouden omdat de weg volgens bewoners een racebaan zou zijn. Het was opvallend dat de meeste bestuurders er werden er bijna 100 gecontroleerd te hard reden. Dat de meesten geluk hadden en geen bekeuring kregen, kwam door de hoge tolerantiegrens bij de laserguncontrole.

Leeuwarden: bewoner overloopt insluiper
De politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in een woning aan de Schubertstraat op donderdag rond 15.10 uur. De bewoner, een 35-jarige man, kwam thuis en zag een onbekende man uit zijn woning komen. Er bleek een laptop te zijn gestolen. Het signalement van de insluiper is: blanke man van ongeveer 30 á 35 jaar, 180 á 185 cm lang, normaal postuur, geen bril, snor of baard. Hij droeg een beige jas en een beige pet met opdruk. De bewoner zag de man via de steeg weglopen in de richting van de Zwelingstraat. Door de politie werd direct met meerdere eenheden de omgeving afgezocht maar de dader werd niet meer aangetroffen. De technische recherche heeft een sporenonderzoek uitgevoerd.

Drachten: bekeuringen rood licht naar aanleiding van klachten De politie heeft woensdagmiddag gecontroleerd bij de verkeerslichten op de kruising van de Zuiderhogeweg en Gauke Boelensstraat. Vier bestuurders negeerden het rode licht en kregen een bekeuring. Aanleiding voor de controle waren klachten over het veelvuldig negeren van het rode verkeerslicht.

Bolsward/Gaasterlân-Sleat: 200 bestuurders te snel op 50 km-weg De politie heeft woensdag bij radarcontroles op de Spanjaardsdyk in Sloten en de Lyclamawei in Nijemirdum zon 150 bestuurders bekeurd voor te snel rijden. In Sloten reed 30% te hard. Van de 480 passanten werden er 140 bekeurd. De snelste reed 82 km/u. In Nijemirdum lag het percentage overtreders iets gunstiger, slechts 20%. Hier werden op 175 passanten 33 bestuurders bekeurd. De snelste reed 79 km/u. In Bolsward werden op de Twibaksdyk 53 van de 360 gecontroleerde bestuurders bekeurd. De snelste reed 78 km/u.
Op alle drie wegen is slechts 50 km/u toegestaan. Aanleiding voor controles waren (kennelijk terechte) klachten over te snel rijden.

Leeuwarden: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding op de Spanjaardslaan tussen aan auto en een fiets onderzocht, waarbij 59-jarige vrouw uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw fietste vanaf de Noordersingel de T-splitsing met de Spanjaardslaan op. Daar naderde juist van links een personenauto, bestuurd door een 20-jarige vrouw uit Oranjewoud. Een aanrijding was het gevolg. De fietsster is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Wijtgaard: uitslaande boerderijbrand
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een grote uitslaande brand in een boerderij aan de Hegedyk. De brand werd omstreeks 02.10 uur ontdekt door de bewoners. Die werden gewekt door het brandalarm. Door de bewoners, politie en brandweer werden 40 paarden gered uit twee schuren. De hoofdbewoner, een 42-jarige man, moest in het ziekenhuis in Leeuwarden worden behandeld aan brandwonden. Zijn 41jarige vrouw en 5-jarig dochter werden eveneens naar het MCL gebracht met ademhalingsmoeilijkheden. Ze hadden rook binnen gekregen. De oorzaak is nog niet bekend. Er zijn geen aanwijzingen voor brandstichting. Door de technische recherche zal daar onderzoek naar gedaan worden.

Heerenveen: vrouw beroofd van handtas
De politie heeft donderdag een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van beroving. Omstreeks 15.45 uur fietste een 64-jarige vrouw uit Oranjewoud vanaf haar woonplaats richting Heerenveen over de Europalaan. Twee jongen kwamen naast haar fietsen, elk aan een kant. Een van hen griste de handtas van de vrouw uit haar fietsmand, waarna beiden hard wegreden. Het slachtoffer kon de knapen nog achtervolgen tot aan de Burgemeester Falckenaweg. Daar raakte ze hen kwijt. Aan de hand van het signalement kon de politie nog dezelfde middag de verdachte in zijn woning aanhouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Het onderzoek naar de tweede verdachte wordt nog voortgezet.

Ried: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft donderdagavond een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen een fiets en een bestelauto op de Berlikumerweg. Volgens de bestuurder van de auto, een 52-jarige man uit Franeker, reed hij juist Ried uit richting Berlikum, toen de fietser plotseling de weg opreed. Hij kon een aanrijding niet voorkomen. De fietser, een 10-jarige jongen uit Ried, kon zich niets meer herinneren. Hij is met letsel aan hoofd en arm overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: aanhouding voor bezit verdovende middelen
De politie heeft donderdagavond een 31-jarige man uit Wolvega aangehouden voor het bezit van verdovende middelen. Politiemensen zagen de verdachte rijden op de Van Dekemalaan en herkenden hem. Ze wisten dat de verdachte nog een onbetaalde boete had openstaan. Op het Molenplein werd de auto aan de kant gezet, waarna de verdachte werd aangehouden. Omdat bekend was dat de verdachte meermalen in het bezit was geweest van verdovende middelen werd zijn auto onderzocht. Daarbij werden tien pillen en een kleine hoeveelheid weed aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: mannen aangehouden met stroomstootwapen en pepperspray De politie heeft donderdagavond twee mannen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Een attente getuige had gezien dat één van de verdachte met een stroomstootwapen zwaaide in de parkeergarage aan het Zaailand. Hij was daarna in een auto gestapt. Toen deze auto de garage uitreed werd hij door de politie gecontroleerd. De verdachte, een 17-jarige jongeman uit Zeist, bleek het stroomstootwapen nog in zijn binnenzak te hebben. Hij werd aangehouden. In de auto werd ook een busje pepperspray aangetroffen. Dit bleek van een andere passagier, een 19-jarige man uit Zeist. Ook hij werd aangehouden. Beide verdachten werd overgebracht naar het bureau. Er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt. De bestuurder van de betrokken auto, een 19-jarige knaap eveneens uit Zeist, bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 345 ug/l. Ook tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.