Rijksuniversiteit Groningen

Meer structuur verhoogt rendement plastic zonnecellen

Datum: 23 februari 2007

Het proefschrift van Karin van de Wetering beschrijft de synthese van polymeren (kunststoffen) die in principe gebruikt kunnen worden voor de vervaardiging van plastic zonnecellen. Plastic zonnecellen bestaan uit een mengsel van twee componenten. De een is een elektron-donor, de andere een elektron-acceptor. Onder invloed van licht kan een elektron zich van de ene component naar de andere verplaatsen.

In huidige plastic zonnecellen zijn de componenten gewoon gemengd. De onderzoeksvraag van Van de Wetering luidde: kan het aanbrengen van meer regelmaat in de structuur het rendement van de zonnecellen verhogen? Uit haar onderzoek blijkt dat bepaalde typen block copolymeren een vorm van zelf-organisatie hebben die leidt tot de mooie regelmatige structuur. Met een vooronderzoek naar de elektrische eigenschappen stelde ze vast dat de beter georganiseerde structuur het rendement inderdaad verhoogt. De geleidende eigenschappen van deze block copolymeren bleken echter niet zodanig dat er echt hoge rendementen mee kunnen worden bereikt.

Karin van de Wetering (Leidschendam, 1976) studeerde scheikunde in Leiden. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling polymeerchemie van de RUG en (gedeeltelijk) gefinancierd door het Prioriteiten Programma Materialenonderzoek van NWO. Van de Wetering werkt bij General Electric in Bergen op Zoom. /JS

Datum en tijd

23 februari 2007, 13.15 uur

Promovendus

mw. K.I. van de Wetering

Proefschrift

Donor-acceptor diblock copolymers: synthesis and properties

Promotor

prof.dr. G. Hadziioannou

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Karin van de Wetering, tel. (0164)291254, e-mail karin.vandewetering@ge.com (werk)