Vakblad G:`coalitieakkoord leest als visiestuk op publieke gezondheid'
G1/07: preventie terecht eerste punt van paragraaf `volksgezondheid en zorg'
UTRECHT, 20070222 -- Het nieuwe kabinet gaat aan de slag met een akkoord waarin preventie het eerste punt is van de paragraaf 'volksgezondheid en zorg'. Het coalitieakkoord is doortrokken met de eigentijdse inzichten van de publieke gezondheidszorg. Gaat dat ook wat moois opleveren voor een gezonder Nederland? G signaleert `hobbels', maar ook de nodige kansen.
In het coalitieakkoord is veel terug te lezen uit een pleidooi dat artsenorganisatie KNMG begin dit jaar bij informateur Wijffels neergelegde. De KNMG wil een prominente plaats voor preventie, met bijbehorende financiering binnen het stelsel van de gezondheidszorg, en integratie van preventie en curatie in de medische zorg. In een interview in het jongste nummer van G zegt voorzitter Peter Holland dat preventie wat hem betreft in het basispakket hoort. Ook moeten curatieve artsen een grotere rol spelen in preventie van ziekten. Maar, zo komt uit het gesprek naar voren, die rol is vooral gericht op individugerichte preventie van medische problematiek bij patiënten. Dokters zouden in hun werk moeten aansluiten op de multidisciplinaire aanpak van de publieke gezondheidszorg. Integratie: nee, ketenzorg: ja. Zo luidt vrij vertaald de boodschap van de KNMG. Zal deze insteek leiden tot een meer integrale aanpak of een substantiële bijdrage aan de doelen van het kabinet? Dat is nog maar de vraag, schrijft hoofdredacteur Erik Lieber in zijn redactioneel commentaar.
Volgens columnist Willem de Regt leest het coalitieakkoord `als een visiestuk op de publieke gezondheid'. Het nieuwe kabinet wil meer aandacht voor preventie, RIVM en VNG zijn daar positief over en brancheorganisaties staan te trappelen. Dat ziet er goed uit, maar gaat het ook echt wat opleveren? Er zijn nog wel wat hobbels te nemen. Zo onderzoekt VWS in reactie op het RVZ-advies 'Publieke gezondheid' nog de mogelijkheden om de aansturing van gezondheidsbevordering te verbeteren. En hoewel er extra geld zal komen voor preventieve programma's, zijn er ook bezuinigingen te verwachten bij landelijke instituten in de publieke gezondheidszorg.
Toch signaleert G vooral goede kansen voor preventie. Het coalitieakkoord is immers doortrokken met een benadering die sterk spoort met de eigentijdse inzichten van de publieke gezondheidszorg. In vergelijking met Balkenende 3 gaat het wat G betreft om meer dan accentverschillen. De huidige ploeg van Balkenende wil namelijk focussen op de competenties van mensen, en zoekt actieve participatie van de burger via een intersectorale benadering in de directe leefomgeving. Typisch een aanpak uit de gezondheidsbevordering.
Nieuwsgierig naar meer moties van instemming of amendementen voor gezond beleid? Lees G! Hét vakblad over gezondheid en maatschappij.
Verder in dit nummer:
- is de mentale duurzaamheid van onze economie in gevaar?
- de zware deken van het hielprikonderzoek
- blaasvoetbal: `preventie heeft geen contact meer met echte probleemgroepen'
- hoe begeleid je scholen bij homobeleid?
G - vakblad over gezondheid en maatschappij is een uitgave van de samenwerkende organisaties GGD Nederland, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF). Kijk ook op www.g-online.nl.