Gemeente Soest

De raad heeft vergaderd

Datum: 22/02/2007

Op donderdag 15 februari is de gemeenteraad van Soest bij elkaar geweest. Hieronder vind je een verslag van deze bijeenkomst.

DE ONTMOETING/DE RONDE

Algemene Plaatselijke Verordening
In een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden diverse zaken geregeld die o.a. betrekking hebben op de openbare orde. Gestreefd is naar minder regels, toch vond de raad het nog een dik document. Verduidelijkende vragen zijn o.a. gesteld over:
- het aanvragen van een vergunning voor optochten met meer dan 50 mensen;

- het uitstallen van goederen op straat;

- uitzonderingen van het systeem van kapvergunningen. Tot nu toe is voor het inzamelen van geld of goederen een vergunning nodig. Het voorstel is om de vergunningsplicht af te schaffen en om te zetten in een meldingsplicht aan de gemeente. De raad heeft twijfels of dit een goed voorstel is, het komt de duidelijkheid voor de inwoners niet ten goede. Nu kan collectanten namelijk gevraagd worden naar de vergunning. De behandeling van de APV wordt voortgezet in De Raad van 15 maart 2007.

Integraal Veiligheidsbeleid 2007-2010
Een kleine voorbereidingsgroep vanuit de gemeenteraad heeft een kort document samengesteld, met daarin 11 actiepunten. Deze punten hebben o.a. betrekking op: de politiesurveillanten, de speerpunten (jeugd, inclusief alcoholgebruik, huiselijk geweld en veelvoorkomende criminaliteit) en de aanrijtijden van de brandweer. Bedoeling is dat er per wijk een (wijk) veiligheidsplan tot stand gaat komen. Door de raadsfracties is gevraagd of dit sneller kan dan voorgesteld (voorstel is afronding van alle 8 wijken medio 2009). Per 1 januari 2007 is een nieuw contract met de Politieregio aangegaan voor in totaal zeven politiesurveillanten ten behoeve van Soest. Door de politie werd medegedeeld dat er momenteel drie van de zeven plaatsen zijn ingevuld. De behandeling wordt voortgezet in De Raad van 15 maart 2007.

Communicatienota 2006-2010
In De Ontmoeting vond een presentatie plaats over de Communicatienota 2006-2010 door een van de communicatieadviseurs van de gemeente Soest. Doelgroepgericht communiceren is het uitgangspunt voor communicatie. De doelstellingen van het beleid zijn: dat inwoners van de gemeente Soest vinden dat ze voldoende invloed hebben, dat inwoners weten wat ze van de gemeente kunnen verwachten en dat inwoners in overwegende mate het beleid van de gemeente accepteren. De inzet van communicatiemiddelen wordt steeds aangepast aan de doelgroep en is mede afhankelijk van het onderwerp. Een relevante evaluatie van de effectiviteit van de gemeentelijke communicatie bleek voor verschillende raadsleden een punt van zorg. De wethouder heeft toegezegd dat getracht zal worden de evaluatie scherper te formuleren en de raad vaker over de evaluaties te informeren.

SPREKERSHOEK

Vitalisering Soesterberg-Noord
Mevrouw Bruil geeft aan dat zij en met haar andere bewoners van Soesterberg-Noord, moeite hebben met het Voorbereidingsbesluit Amersfoortsestraatweg 9c te Soesterberg dat op de agenda van De raad staat.. Zij kunnen zich niet vinden in dit bouwplan. In De Raad is door de gemeenteraad besloten het voorbereidingsbesluit van de agenda af te halen en er op een later moment op terug te komen.

Stichting 'Groenstrook moet blijven'
De voorzitter van de stichting 'Groenstrook moet blijven', mevrouw Krom, heeft namens de stichting 450 handtekeningen van buurtbewoners aangeboden aan de burgemeester ter ondersteuning aan het behoud van de groenstrook en de handhaving van het bestemmingsplan. Zij gaf aan dat de leden van de stichting hun boosheid en kritiek willen uiten naar de gemeente over de komst van de moskee op de groenstrook langs de Koningsweg/Vrijheidsweg.

DE RAAD

Vragen aan burgemeester & wethouders

Overlast Boerenstreek
Naar aanleiding van een brief die een bewoner van de Boerenstreek heeft geschreven, heeft Soest2002 vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Volgens de brief is er sprake van overlast in de Boerenstreek door bromfietsers die rijden waar het niet is toegestaan, hangjongeren die overlast veroorzaken en ongewenste spullen achterlaten, intimidatie van jonge kinderen en het vernielen van speeltoestellen en zogenoemde "maffia" praktijken van de glazenwasserbranche. Soest2002 wil weten wat de gemeente hieraan gedaan heeft en welke maatregelen nog genomen worden om de problemen aan te pakken. De burgemeester vertelt dat de wijksurveillant een afspraak gemaakt heeft met de bewoner. Ook legde hij uit dat er bijna geen aangifte gedaan wordt in de Boerenstreek, waardoor de politie niet kan optreden. Als de politie klachten pas achteraf hoort, kunnen zij er niets mee doen.

Onroerende Zaakbelasting
Centraal bij de behandeling in De Ronde stond de tariefvaststelling voor het jaar 2007 van de Onroerende Zaakbelasting. Uitgangspunt voor de tariefsvaststelling was dat het effect van de waardestijging van onroerende zaken moet worden geneutraliseerd door lagere tarieven. Het raadsvoorstel is later op de avond ook behandeld in De Raad. De gemeenteraad heeft de waardestijging, de in 2007 te realiseren opbrengst van de Onroerende Zaakbelasting (OZB) en de berekening van de OZB-tarieven voor 2007 vastgesteld.

Route gevaarlijke stoffen
Nu staat het vervoerders van gevaarlijke stoffen vrij om elke route binnen Soest te kiezen. Volgens de Wet vervoer gevaarlijke stoffen zijn zij verplicht de bebouwde kom zoveel mogelijk te mijden. Afgezien daarvan kunnen zij een willekeurige route kiezen om bij hun bestemming te komen. Hierdoor is er geen inzicht in de risico's die het transport van gevaarlijke stoffen met zich meebrengt binnen de gemeente. De gemeenteraad heeft nu de routes voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg vastgesteld. De routes zijn vooral gerelateerd aan de bedrijventerreinen.

Rapport Rekenkamercommissie: Sturing op Samenwerking Tijdens de vorige vergadering heeft de Rekenkamercommissie een rapport aangeboden aan de raad over het onderzoek naar de (tien) samenwerkingsverbanden van de gemeente Soest. De belangrijkste invalshoek daarbij was de aansturing en de controle van de samenwerkingsverbanden door de gemeenteraad. Het CDA en de GGS hebben nu een motie ingediend waarin zij voorstellen dat de raad een plan van aanpak gaat opstellen over de inhoud van de rol die de raad heeft bij de aansturing en controle op de samenwerkingsverbanden. Zelf nemen CDA en GGS graag het voortouw hierin. De motie wordt door de hele gemeenteraad ondersteund en de conclusies van het rapport zijn vastgesteld.

Onderzoeksplan 2007 Rekenkamercommissie Soest
De Rekenkamercommissie heeft het onderzoeksplan voor 2007 voorgelegd aan de gemeenteraad. In het programma voor dit jaar zijn opgenomen: onderzoek naar de tariefvaststelling van de Onroerende Zaakbelasting over 2005, het beleid van de gemeente inzake de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het volgen van de uitvoering van de aanbevelingen van eerder door de Rekenkamercommissie uitgevoerde onderzoeken. Een meerderheid van de raad vindt het te vroeg om het beleid van de Wmo te gaan onderzoeken, omdat dit vorige maand pas in werking is getreden. Dit punt zal worden teruggelegd bij de Rekenkamercommissie. Voor het overige heeft de gemeenteraad ingestemd met het onderzoeksplan.

Beleid met betrekking tot bijzondere bijstand
Dit onderwerp is tijdens de vorige Raadhuisplein in de Ronde besproken. De vorige beleidsnota dateert van januari 2004. Het beleid is opnieuw afgewogen. In de nieuwe nota is bijvoorbeeld de mogelijkheid opgenomen bijzondere bijstand te ontvangen voor de aanschaf van spaarlampen. De gemeenteraad heeft de nota vastgesteld en heeft aangegeven dat zij graag wil dat de gemeente extra aandacht besteed aan mensen die geen uitkering ontvangen, maar waarbij het inkomen wel zo laag is dat zij recht hebben op bijzondere bijstand.

© 2004-2007 Gemeente Soest - Disclaimer