Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Kampioenschap NSVG voor mensen met en zonder visuele handicap

De Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) organiseert in februari in Nunspeet het Open NSVG Kampioenschap 2007. Van 22 tot en met 25 februari nemen schakers uit binnen- en buitenland het tegen elkaar op in hotel Dennenhoeve. Het toernooi is niet alleen bestemd voor schakers met een visuele handicap. Juist niet, iedereen kan meespelen. Integratie is hét sleutelwoord voor dit toernooi.

Prijzen zijn er dan ook niet alleen voor de beste visueel gehandicapte, maar ook voor de beste speler uit de categorie sympathisanten. Ook het beste NSVG-lid, de beste vrouw, beste jeugdspeler en winnaar van de B-groep worden in de bloemetjes gezet. De prijzenpot is goed gevuld met een bedrag van 500 euro.

Er worden zes ronden Zwitsers gespeeld op donderdagavond, vrijdagochtend en -middag, zaterdagochtend en -middag en zondagochtend. Spelers kunnen in een van de eerste vier ronden een bye (ronde vrij) opnemen. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de lunch op zondag.

De deelname kost EUR 15. Met hotelovernachtingen in Dennenhoeve erbij zijn de kosten EUR 140,- (tweepersoonskamer) of EUR 160,- (éénpersoonskamer). Inschrijving kan tot 12 februari. Meer informatie kunt u krijgen bij Jan Boer (0592-413790) of Pieter Couwenberg (013-5348378).
Hoe schaken visueel gehandicapten?

Visueel gehandicapten schaken in veel opzichten precies hetzelfde als alle andere schakers. De regels zijn exact hetzelfde, alleen de uitvoering ervan is op enkele punten aangepast. Zo zitten visueel gehandicapte schakers niet tegenover elkaar aan hetzelfde bord, maar hebben beide spelers een `eigen' bord voor zich. Een speler doet een zet en zegt die tegen zijn opponent, die hem dan op zijn eigen bord ook uitvoert.

Om zich te oriënteren mag een blinde of slechtziende schaker, in tegenstelling tot ziende spelers, wel de stukken aanraken. Om te voorkomen dat het een rommeltje wordt en de stukken over het hele bord schuiven, is er een apart bord ontworpen waarin de stukken met een pinnetje in een gaatje vast staan. Een speler kan voelen welk stuk waar staat; zwarte velden liggen hoger dan de witte en zwarte stukken kan men met een pinnetje (meestal bovenop het stuk) onderscheiden van de witte.

Ook de schaakklok is aangepast. Die is open zodat de spelers de wijzers kunnen voelen. Bij elektronische klokken hoort de schaker dankzij een oortje wat de stand van zaken is. De regel aanraken is zetten kent het schaken voor visueel gehandicapten ook, al is die wat aangepast: zo gauw een stuk met het pinnetje uit het gaatje wordt genomen, moet ermee gespeeld worden.

---