European Union



IP/07/219

Brussel, 21 februari 2007

Concentraties: De Commissie keurt de voorgenomen verwerving van Quest door Givaudan goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen verwerving goedgekeurd van de activiteiten van Imperial Chemical Industries "ICI", actief onder de handelsnaam Quest International, Nederland, door de in Zwitserland gevestigde onderneming Givaudan S.A. Na onderzoek concludeerde de Commissie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een aanzienlijk deel daarvan, niet in significante mate zal belemmeren.

Quest produceert een groot gamma aan geur- en smaakstoffen die worden gebruikt in producten als bewerkte voedingsmiddelen, dranken, parfums en cosmetica. Ook Givaudan is actief op het gebied van de vervaardiging en de verkoop van geur- en smaakstoffen en houdt zich, evenals Quest, op beperkte schaal bezig met de vervaardiging en de verkoop van chemische aroma's die als grondstoffen worden gebruikt bij de productie van geur- en smaakstoffen.

Hoewel Givaudan door de overname marktleider op de Europese markten voor geur- en smaakstoffen wordt, is uit het onderzoek van de Commissie gebleken dat Quest en Givaudan op deze markten niet elkaars grootste concurrenten zijn en dat de gefuseerde onderneming concurrentie zal blijven ondergaan van verschillende gevestigde multinationale spelers met aanzienlijke marktaandelen alsook van een groot aantal kleinere concurrenten waarop hun klanten in geval van prijsstijgingen zouden kunnen overschakelen.

Op de markt voor chemische aroma's zal de gefuseerde entiteit niet de grootste speler worden; de aanwezigheid van een aantal sterke, daadwerkelijke concurrenten met aanzienlijke marktaandelen maakt het risico dat de concentratie tot concurrentievervalsing zal leiden, minder groot.
Nadere informatie over deze zaak is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m90.html#m_45 07