European Union



IP/07/204

Brussel, 21 februari 2007

Een kwart minder ongevallen in 2012 - nieuwe EU-strategie

Een nieuwe vijfjarenstrategie voor gezondheid en veiligheid op het werk, die vandaag door de Commissie is aangenomen, moet de beroepsziekten en arbeidsongevallen in de hele EU met een kwart terugdringen. En dat nadat in de periode 2002-2004 het aantal dodelijke ongevallen al met 17% en het aantal ongevallen dat tot een arbeidsverzuim van ten minste drie dagen leidt al met 20% zijn teruggelopen. De vorderingen zijn echter niet gelijk verdeeld over alle landen, sectoren en bedrijven en alle categorieën werknemers. Door veranderingen in de werksituatie ontstaan nieuwe beroepsrisico's, terwijl bepaalde werkplekgerelateerde ziekten steeds vaker voorkomen.

"Beroepsziekten en arbeidsongevallen leggen een zware last op werknemers en werkgevers in Europa. Elk jaar doen zich 4 miljoen arbeidsongevallen voor, wat enorme economische kosten voor de Europese economie meebrengt. Een groot deel van deze kosten komt voor rekening van de socialezekerheidsstelsels en de schatkist", aldus Vladimír Spidla, commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen. "Verbetering van de gezondheid en veiligheid van werknemers staat hoog op de EU-agenda voor groei en werkgelegenheid. Door de arbeidsproductiviteit en -kwaliteit op een hoger peil te brengen, zullen we de groei en het concurrentievermogen in Europa stimuleren."

Hoewel er de afgelopen vijf jaar aanzienlijke vooruitgang is geboekt, is er nog heel wat ruimte voor verbetering. De kosten van arbeidsongevallen en werkgerelateerde aandoeningen zijn niet gelijk over de verschillende actoren verdeeld. De inkomstenderving van Europese werknemers door arbeidsverzuim bedraagt circa 1 miljard euro per jaar. De kosten van werkgevers - doorbetaling van loon, vervanging van afwezige werknemers en productiviteitsverliezen - worden veelal niet door de verzekering gedekt.

Het MKB is in dit opzicht bijzonder kwetsbaar: 82% van alle arbeidsongevallen waarbij werknemers gewond raken en 90% van alle dodelijke ongevallen gebeuren in kleine en middelgrote bedrijven. In sectoren als de bouw, de landbouw, het vervoer en de gezondheidszorg ligt het risico van arbeidsongevallen boven het gemiddelde, terwijl onevenredig veel slachtoffers vallen onder jonge werknemers, migranten, oudere werknemers en werknemers met een los dienstverband.

Bepaalde ziekten komen steeds vaker voor, waaronder aandoeningen van het bewegingsapparaat - rugpijn, gewrichtsletsels en RSI - en ziekten die door psychologische belasting worden veroorzaakt.

De nieuwe strategie voor 2007-2012 heeft tot doel het aantal arbeidsongevallen en het aantal werknemers met een beroepsziekte met in totaal 25% te verminderen. Zij bevat een reeks acties op Europees en nationaal niveau op de volgende gebieden:
* Verbetering en vereenvoudiging van de bestaande wetgeving en een betere tenuitvoerlegging ervan in de praktijk door niet-bindende instrumenten, zoals de uitwisseling van goede praktijken, bewustmakingscampagnes en een betere voorlichting en scholing.
* Opstelling en uitvoering van nationale strategieën die specifiek zijn toegesneden op de situatie in elke lidstaat. Deze strategieën moeten op de sectoren en bedrijven met de meeste arbeidsongevallen en beroepsziekten toegespitst zijn en nationale doelstellingen voor de terugdringing van arbeidsongevallen en beroepsziekten vastleggen.

* Integratie van gezondheid en veiligheid op het werk in andere nationale en Europese beleidssectoren (onderwijs, volksgezondheid, onderzoek) en het vinden van nieuwe synergieën.
* Betere identificatie en beoordeling van potentiële nieuwe risico's door meer onderzoek, de uitwisseling van kennis en de praktische toepassing van resultaten.