Politie Amsterdam-Amstelland



Autokraker blijkt inbreker / Prinsengracht (21/02/07)

In de nacht van dinsdag 20 februari op woensdag 21 februari rond halfvier spoedden agenten zich naar een heterdaad melding van een autokraak op het van Hogendorpplein. Getuigen belden 1-1-2 toen ze twee autokrakers een auto zagen openbreken. Agenten kamden de omgeving uit op zoek naar de daders. In de omgeving van het van Hogendorpplein zagen ze een man lopen die wel erg ongemakkelijk om zich heen bleef kijken op het moment dat hij de politie zag. Omdat de politiemensen het niet vertrouwden stelden ze een onderzoek in. Toen bij de man een vreemde portemonnee, gsm's, diverse horloges en andere spullen werden aangetroffen werd hij in de boeien geslagen. Hij verklaarde niet in een auto te hebben ingebroken maar dat hij rond halftwee die nacht een woninginbraak had gepleegd aan de Prinsengracht. De aangever van deze inbraak vertelde later dat de spullen die de man bij zich had, waren gestolen uit zijn slaapkamer terwijl hij lag te slapen. De verdachte is in verzekering gesteld en wordt voor de rechter-commissaris geleid. Snackbareigenaar weet overval te verijdelen / Geuzenbuurt (21/02/07)

Dinsdagavond 20 februari rond tien uur wist een 49-jarige snackbareigenaar in de Geuzenbuurt een overval te voorkomen. Nadat de snackbareigenaar van zich af beet, sloeg de overvaller zonder buit op de vlucht. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor. Er raakte niemand gewond. Het overvallenteam van district West onderzoekt de zaak.

Op het moment dat de ondernemer zijn zaak wilde sluiten, werd de deur van de snackbar opengeduwd door een man die de snackbar wilde overvallen. Onder bedreiging van een mes eiste hij geld van de ondernemer, maar droop af zonder buit toen de snackbareigenaar van zich af beet en luid schreeuwend de dader wegjoeg. De houten voorzet, waarmee de deur van de snackbar dagelijks wordt afgesloten, werd door het slachtoffer gebruikt als schild om de dader weg te duwen. De overvaller werd ondanks de inzet van meerdere politie-eenheden niet meer aangetroffen in de omgeving. Het overvallenteam van district West roept eventuele getuigen op contact op te nemen via het telefoonnummer; 0 9 0 0 â 8 8 4 4 Het signalement van de dader luidt; Ongeveer 1.90 meter lang Slank postuur Donkere kleding, donkere bivakmuts Donkere jas met capuchon
Brutale dief aangehouden / Jordaan (21/02/07)

Dinsdagmiddag 20 februari rond kwart over vier werd een 18-jarige man aangehouden nadat hij op brutale wijze een diefstal had gepleegd in een café in de Jordaan. De man werd aangehouden door de eigenaresse, haar collega en een omstander. Hierbij verzette hij zich hevig en probeerde de aanhouders te schoppen. De verdachte is overgedragen aan de politie. De recherche van Bureau Raampoort onderzoekt de zaak.

De dief drong met een smoesje het café binnen en stal daar geld uit een personeelsruimte achterin het café. Op het moment dat de eigenaresse dit ontdekte, sloeg de man op de vlucht. Zonder twijfel zetten de eigenaresse te fiets en haar collega te voet de achtervolging in. Zij wisten de dief te achterhalen en aan te houden. De verdachte probeerde zich aan zijn aanhouding te onttrekken door te slaan en te schoppen. Een omstander die getuige was van het tumult, aarzelde geen moment en schoot te hulp. De gealarmeerde politie was snel ter plaatse en heeft de man van de drie aanhouders overgenomen. Op het politiebureau bleek uit vingerafdrukken dat de man een valse identiteit had opgegeven. Vanuit de vingersporen wordt nu verder onderzoek gedaan naar de identiteit van de verdachte. Hij is in verzekering gesteld.
Snelheidsduivel raakt rijbewijs kwijt / A8 (21/02/07)

Op dinsdagavond 20 februari rond halfnegen is een 34-jarige man uit Enkhuizen gearresteerd wegens ruime overschrijding van de maximumsnelheid. Hij werd door agenten in een onherkenbare politieauto betrapt toen hij op de A8 ver boven 160 km/u reed. Hier is de maximumsnelheid van 100 km/u toegestaan. Na correctie bleek de man 163 km/u te hebben gereden. Zijn rijbewijs is ingevorderd.