Project Gemeente Westland

Veilig Opgroeien in Westland


Samenwerken belangrijk bij project Veilig Opgroeien in Westland

Publicatiedatum: 21-02-2007

Jongeren gaan minder snel probleemgedrag vertonen als ze opgroeien in een leefbare omgeving, waarin de jongere een goede band heeft met zijn of haar familie, met leeftijdsgenoten, met de school en met de buurt. Daarom start de gemeente Westland met het project Veilig Opgroeien (ook wel bekend als Communities that Care). De bedoeling hiervan is om jongeren nog meer de kans bieden zo prettig mogelijk op te groeien.

De gemeente is in 2006 gestart met de voorbereidingen voor het project Veilig Opgroeien in Westland. Het project wordt ondersteund door de provincie Zuid-Holland.
Het project wordt als pilotproject voor twee kernen opgezet, kent een wetenschappelijke basis en werkt stapsgewijs aan het voorkomen van probleemgedrag van jongeren. Het project is gericht op beïnvloeding van factoren die de kans op probleemgedrag vergroten (risicofactoren) of verkleinen (beschermende factoren). De methodiek sluit aan bij de sterke kanten van de kern en zorgt voor een nieuwe impuls.

Belangrijk in de methode Communities that Care is dat personen die met jeugd werken, zowel beroepsmatig als vrijwillig, samen onderzoeken waar het jeugdbeleid zich binnen de kern op moet richten, een preventieplan maken en samen uitvoeren.

In het najaar van 2006 zijn alle Westlandse jongeren van 12-17 jaar gevraagd mee te werken aan een enquête over hun eigen situatie in hun gezin, school, vrienden en woonkern. Ruim 3000 jongeren hebben hierop gereageerd (eenderde van het aantal jongeren). De informatie die dit heeft opgeleverd wordt gebruikt bij het verder uitwerken van het project.