Unicef



Overstromingen in Mozambique: leven in een opvangkamp 21 februari 2007, Provincie Sofala - Orlando arriveerde met zijn gezin vlak na de overstromingen als een van de eersten in het Chupanga-kamp, vlakbij het stadje Caia in de Mozambikaanse provincie Sofala. "Ik kwam hier een week geleden aan, samen met mijn vrouw en eenjarige zoon," vertelt hij aan Unicef-medewerker Lisa Doherty, die de levensomstandigheden in het kamp bekijkt.

Voordat deze kinderen het Chupanga-opvangkamp in mogen, moeten ze eerst worden geregistreerd. Foto: Unicef/HQ07-0110/Delvigne-Jean Voordat deze kinderen het Chupanga-opvangkamp in mogen, moeten ze eerst worden geregistreerd. Foto: Unicef/HQ07-0110/Delvigne-Jean

Ook de andere bewoners van het opvangkamp komen naar Lisa toe om hun verhaal te vertellen. Velen van hen wonen in kleine tenten van plastic dekzeilen, die Unicef geleverd heeft. Ze staan in nette rijen op een groot, open veld.

86.000 vluchtelingen
In het kamp wonen ongeveer 3.000 mensen en elke dag komen er nieuwe vluchtelingen bij. In Mozambique zijn naar schatting 86.000 mensen - waarvan de helft kinderen - de afgelopen weken uit hun dorpen geëvacueerd. Ze moesten vluchten voor het water; hevige regen zorgde ervoor dat de Zambezi-rivier in vier provincies buiten haar oevers trad.

De honderden nieuwe kampbewoners in spe wachten op een modderige weg op hun registratie. Sommigen staan in de rij, anderen zitten op de grond. Ze zien er moe uit. Velen hebben sinds hun vertrek geen behoorlijke maaltijd meer gehad.

Les in een schooltent
Lisa Doherty hoort in de tent van de kampleiding waaraan dringend behoefte is: tenten, plastic dekzeilen en muskietennetten, meer latrines en jerrycans... Doherty maakt zich ook zorgen om de kinderen in het kamp, die nu van onderwijs verstoken zijn. De school in de buurt kan de honderden nieuwe leerlingen uit het kamp niet opvangen en er is een gebrek aan onderwijsmaterialen.

De tenten in het kamp zijn gemaakt van plastic dekzeilen, die door Unicef zijn geleverd. Foto: Unicef/HQ07-0113/Delvigne-Jean De tenten in het kamp zijn gemaakt van plastic dekzeilen, die door Unicef zijn geleverd. Foto: Unicef/HQ07-0113/Delvigne-Jean

Gelukkig zijn er tenten in Caia gearriveerd. Ze zijn groot genoeg om er tijdelijke klaslokalen van te maken. Het kamp krijgt één tent, die naast de bestaande school kan worden opgezet. Doherty belooft de kampleiding bovendien extra onderwijsmaterialen.

Verzwakt door aidsepidemie Helaas kan de bevolking in de overstroomde gebieden nog maar weinig hebben. "Ze lijden van alle regio's in Mozambique het meest onder de gevolgen van de aidsepidemie," zegt Leila Pakkala, directeur van Unicef Mozambique. "Gemeenschappen zijn daardoor minder goed in staat om te gaan met natuurrampen als deze overstromingen."

In de provincies Sofala en Manica woont het grootste aantal mensen met een hiv-besmetting. Ook leven hier de meeste kinderen die een of beide ouders aan de gevolgen van aids verloren hebben. Unicef werkt samen met de lokale autoriteiten om deze kinderen in de opvangkampen op te sporen en hen zo te beschermen tegen misbruik en geweld.