Ingezonden persbericht


Onze Taal op zoek naar het Nederlands van de toekomst



Het Genootschap Onze Taal wil onderzoeken of het Nederlands van de toekomst zich laat voorspellen, en vraagt alle sprekers van het Nederlands hun ideeën over de taal van 2082 in te sturen. Over 75 jaar zal het genootschap kijken of de voorspellingen zijn uitgekomen. Deze zoektocht gaat van start op de Internationale Dag van de Moedertaal, 21 februari, op www.onzetaal.nl.

De aanleiding voor dit initiatief is het 75-jarig jubileum van het tijdschrift Onze Taal. Sinds de oprichting van het blad is de taal sterk veranderd, en het genootschap verwacht dat het Nederlands zich de komende 75 jaar minstens zo hard zal ontwikkelen.

Veel veranderd
In het eerste nummer van Onze Taal, uit 1932, is niet alleen te zien hoe anders er destijds werd gespeld, maar vooral ook hoe anders de zinnen in elkaar zaten: zoo dacht ons, het denken des volks. Ook komen allerlei veelgebruikte woorden van toen nu nauwelijks nog voor (waarlijk, bijgevolg). Bovendien werd er voortdurend gemopperd op de grote invloed van het Duits ­ iets waar je nu nooit meer iemand over hoort.

Poldernederlands?
"Tegenwoordig wordt er veel geklaagd over de invloed van het Engels," zegt Onze Taal- directeur Peter Smulders, "maar over 75 jaar storen mensen zich misschien wel aan Chinese leenwoorden, of aan de invloed van weer een andere taal. Ook is het de vraag of bepaalde trends doorzetten ­ het Poldernederlands bijvoorbeeld. Zegt iedereen in 2082 `waai saain foow' als ze moeten stemmen, of vinden er ónverwachte veranderingen in de uitspraak plaats? En hoe gaan nieuwe communicatiemiddelen hun stempel drukken op het Nederlands? We zijn zeer benieuwd naar de ideeën die mensen over dit alles hebben."

Álle sprekers
Smulders benadrukt dat álle sprekers van het Nederlands worden uitgenodigd te reageren: "Jong, oud, moedertaalsprekers of tweedetaalleerders ­ alle bijdragen zijn welkom." Insturen kan via de website van het genootschap (www.onzetaal.nl). Alle taalvoorspellingen dienen mede als basis voor het jubileumcongres `Onze Taal, onze toekomst', op 8 december 2007. De mooiste, origineelste en opmerkelijkste ervan verschijnen in boekvorm. Voor de redactie,