Socialistische Partij

SP :: Nieuws

SP-motie wordt uitgevoerd: gerechtigheid voor 181 Syrische asielzoekers

21-02-2007 * Vlak vóór Kerstmis vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan SP-Kamerlid Jan de Wit, waarin werd bepleit om 181 Syriërs een verblijfsvergunning te geven. Bij uitzetting naar Syrië zou hun leven in gevaar kunnen worden gebracht als gevolg van fouten van de Nederlandse overheid. De minister had weliswaar twee maanden nodig om na te denken, maar uiteindelijk heeft hij besloten deze mensen een verblijfsvergunning te geven. "Heel goed nieuws voor al deze mensen," aldus een tevreden Jan de Wit.

Vorig jaar ontstond er - voor de zoveelste keer - commotie rond minister Verdonk. In haar ijver een groep Syrische asielzoekers uit te zetten kwam zij op het idee deze mensen te `presenteren' aan een speciale delegatie van Syrische overheidsfunctionarissen, teneinde te beoordelen of zij door de Syrische overheid konden worden toegelaten tot dat land. Over die delegatie zelf werd het verhaal verteld dat hij samengesteld was uit dubieuze figuren, onder andere een meneer van de Syrische veiligheidsdienst. Zoals bekend is Syrië een land dat het niet nauw neemt met de mensenrechten.

De opgeroepen asielzoekers werden door die delegatie gehoord buiten de aanwezigheid van de IND. Die werd dringend verzocht buiten op de gang te wachten terwijl binnen de Syriërs werden verhoord. Uit de naderhand door de minister overlegde stukken bleek dat de asielzoekers werd gevraagd waarom ze asiel hadden aangevraagd. Dat laatste mag absoluut niet, omdat ze daardoor direct in gevaar worden gebracht wanneer ze eenmaal in Syrië terug zouden zijn. Syrië is niet blij als haar onderdanen in een ander land vertellen dat ze hebben moeten vluchten voor het Syrische regime.

Deze buitengewoon onzorgvuldige handelwijze van de minister (het toelaten dat mensen op deze wijze worden verhoord) werd door de SP (evenals door PvdA en GroenLinks) zo hoog opgenomen dat een motie van afkeuring tegen minister Verdonk werd ingediend. Deze kreeg echter geen steun van een Kamermeerderheid.

Eind december vorig jaar probeerde Jan de Wit te voorkomen dat deze Syriërs zouden worden uitgezet. Maar nu steunde Kamer de SP-motie wel. Vooral omdat er inmiddels andere verhoudingen in de Kamer waren, met een meerderheid van 76 zetels voor een humaan asielbeleid. "Eindelijk gerechtigheid," aldus Jan de Wit. "Een verstandige beslissing van minister Hirsch Ballin."