Partij van de Arbeid

Onderzoek naar schooladviezen

21-02-2007 03:57

PvdA Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer wil dat de onderwijsinspectie onderzoekt waarom allochtone kinderen vaker dan hun autochtone klasgenootjes een lager schooladvies krijgen van hun docenten dan ze op basis van hun Cito-toets verdienen. Hamer: Het is ontzettend belangrijk dat ook allochtone kinderen naar de hogere opleidingen gaan.

Allochtone leerlingen krijgen bij dezelfde Cito-scores een lager schooladvies dan autochtone leerlingen. Dat blijkt uit het rapport 'Basischool-adviezen en ethniciteit', uitgevoerd door de gemeente Amsterdam onder ruim tienduizend Amsterdamse scholieren.

Hamer: Het is erg zorgelijk dat allochtone kinderen lagere adviezen krijgen. Het is voor de integratie van allochtonen, nu en in de toekomst, van groot belang dat zij een goede opleiding volgen. Hiermee hebben zij bijvoorbeeld meer kans om toonaangevende posten in politiek en bedrijfsleven te gaan vervullen.

Hamer beseft dat het schooladvies niet alleen op basis van de Cito-toets wordt gegeven en twijfelt niet aan de deskundigheid van de leraren. Toch is het volgens haar noodzakelijk onderzoek te doen naar de schooladviezen: We moeten eerst weten hoe het komt dat allochtone kinderen lagere adviezen krijgen. Daarna kunnen we samen met de leraren kijken hoe we daar iets aan kunnen doen.