Eerste 100.000 EURO voor herstel Beeldentuin Singer Laren

21.02.2007 / 15:20 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St.singer memorial foundiation

St.singer memorial foundiation

Laren, 21 februari 2007

Eerste 100.000 EURO voor herstel Beeldentuin Singer Laren

Het fonds voor de restauratie van de Beeldentuin van Singer Laren heeft de eerste 100.000 EURO toezeggingen ontvangen van gulle gevers. Het fonds streeft ernaar 250.000 EURO in te zamelen met een specifiek doel: het herstel en de herinrichting van de Beeldentuin van Singer Laren.

Na de diefstal van zeven bronzen beelden uit de tuin van Singer Laren in de nacht van 17 januari jl. ziet Singer Laren zich geconfronteerd met een grote schade. Niet alleen is De Denker van Rodin zwaar beschadigd teruggevonden, er ontbreken nog altijd zes beelden. Singer Laren moet hoge kosten maken voor onderzoek en expertise rondom herstel, restauratie en vervanging van De Denker en de andere beelden, alsook voor sokkels, herinrichting tuin en dergelijke. De verzekering dekt alleen de schade aan de beelden, het hek en de tuin. Voor de overige kosten draait Singer Laren zelf op.

Singer Laren wil langs deze weg alvast alle gevers danken voor hun steun en betrokkenheid. Grote en kleinere bedragen werden geschonken door particulieren, bedrijven en verschillende clubs en verenigingen.
De reacties en schenkingen stemmen zeer hoopvol maar we zijn er nog niet. Daarom doet Singer Laren een beroep op alle anderen die de sfeervolle beeldentuin een warm hart toedragen en graag hersteld zien, om ook één of meer certificaten van het fonds Restauratie Beeldentuin Singer Laren te verwerven. Eén certificaat kost 500 EURO. Kleinere bedragen worden ook in grote dank aanvaard. Iedereen die meedoet met een of meer hele certificaten wordt vermeld in het register van certificaathouders dat te zijner tijd in de dan heropende Beeldentuin wordt vermeld. Dat kan ook een bedrijf, schoolklas of vriendenclub zijn. Alle certificaathouders worden uitgenodigd voor de officiële heropening van de herstelde tuin.

Intekenformulieren zijn te vinden op de website van Singer Laren: www.singerlaren.nl/actieBeeldentuin.htm
of aan te vragen bij de receptie: telefoon 035-5393939

Adviescommissie
De eerste stappen op weg naar herstel zijn gezet. De Commissie van Beheer van Singer Laren heeft vandaag een deskundige adviescommissie benoemd die zich buigt over de vraag wat Singer Laren nu te doen staat met de zwaar beschadigde Denker. Een oordeel wordt gevraagd over de mogelijkheid en wenselijkheid van restauratie. Een analyse en beschrijving van de schade maakt deel uit van de opdracht, alsmede een technische, kunsthistorische en restauratie-ethische onderbouwing van het advies.

In de adviescommissie zullen zitting nemen:

Dhr. Ysbrand Hummelen
senior onderzoeker Instituut Collectie Nederland
bijzondere expertise op het terrein van restauratie-ethiek

Drs. Robert van Langh
Hoofd afdeling metaalrestauratie, Rijksmuseum Amsterdam bijzondere expertise op het terrein van metaalrestauraties

Dr. Louk Tilanus
Docent/onderzoeker beeldhouwkunst, Kunsthistorisch Instituut, Universiteit Leiden bijzondere expertise op het terrein van het oeuvre van Auguste Rodin

Mw. drs. Annemarie Vels Heijn (voorzitter)
Voorzitter Museumcommissie Singer Laren

Mw. drs. Ineke Middag (secretaris)
Directeur Museumzaken Singer Laren

De adviescommissie komt op zo kort mogelijke termijn met een advies.

Voor de redactie / niet voor publikatie: Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie Singer Laren, Lucas Bonekamp, publiciteit@singerlaren.nl,
035-539 39 50, 06-54682650