Dienstenbond CNV

CAO-onderhandelingen VPB van start
21-02-2007

De onderhandelingen over een nieuwe CAO in de beveiliging zijn van start gegaan. Er liggen een flink aantal onderwerpen op tafel die interessante, maar ook zeer lastig onderhandelingen beloven.

Het eerste overleg is gestart met een uitvoerige toelichting van de voorstellen van vakbondskant en werkgeverskant. In de voorstellen van de VPB is het zuinigheid troef als het gaat om de zaken die geld kosten. Werkgevers geven aan dat zij niet of nauwelijks profiteren van de economische groei en er daarom een behoedzame keuze van de loonstijging geboden is. Wat die behoedzame keuze in loonstijging voor u zou moeten opleveren, hebben we nog niet te horen gekregen. Dat zal tijdens de verdere onderhandelingen duidelijk worden. Daarnaast is door de VPB aangegeven dat zij meer tijd nodig hebben om tot een compleet voorstel te komen op het gebied van Toeslagen, Roosters en de nieuwe Arbeidstijdenwet. Dit zijn wel de onderwerpen die de ruggengraat van de CAO vormen. Verder onderhandelen heeft dan alleen zin als dit voorstel bekend is.

De onderhandelingen zullen dan ook worden vervolgd in maart. In de planning betekent het helaas wel dat door de vertraging van werkgevers, van een nieuwe CAO op 1 april geen sprake zal zijn.

De volgende onderhandelingen staan gepland op:
26 maart, 27 maart, 16 april, 24 april, 25 april (reserve)

Onze voorstellen
Samen met kaderleden en de andere betrokken vakbonden zijn de concept-voorstellen ontwikkeld en aan u voorgelegd. In de ledenraadpleging van januari gaf u aan ons mandaat om hiermee aan de slag te gaan. Daarnaast kwamen er diverse vragen binnen over het voorstel over flexibilisering. Die vragen wil ik graag hier beantwoorden. De oplossing voor roosterproblemen in de huidige CAO, lijkt namelijk vooral te liggen in een verdere verkorting van de arbeidsduur per week. Via het voorstel willen we toestaan dat er op vrijwillige basis gekeken wordt hoe dit werkt. Maar wel op zon manier dat u er ook voordeel bij heeft. De test, na uw goedkeuring, kan er uit bestaan dat uw ADV dagen op weekbasis worden ingeroosterd. Nu wordt ADV nog per hele dag ingeroosterd. Er is dus geen verlies aan ADV-rechten, zoals door sommigen gevreesd. Het voordeel voor u willen we organiseren door 6,5 dag extra ADV toe te kennen. Extra dagen die door de werkgever mogen worden ingezet bij pieken in het werkaanbod. Zijn die pieken er niet en maakt een werkgever er geen gebruik van dan heeft u 6,5 dag extra vrij. Met dit voorstel willen we inspelen op problemen die er kennelijk zijn bij het maken van roosters. Zijn die problemen er niet bij de roostering op uw object dan scoort u 6,5 dag extra ADV.

Compleet
Leden ontvangen de definitieve voorstellen per post, die aan de VPB zijn aangeboden. Op uw aangeven zijn sommige voorstellen aangescherpt en verbeterd. Bijvoorbeeld de tabel Beloning Bijzondere uren en het voorstel Flexibilisering. Dank voor alle goede suggesties en inbreng!

Meer weten
Neem voor vragen over deze Info contact met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding via email h.gerding@cnvdibo.nl of bel 023-5670686.