Dienstenbond CNV

Schuitema: de laatste ontwikkelingen
21-02-2007

Gisteren, donderdag15 februari jl., is er overleg geweest tussen uw werkgever en CNV Dienstenbond inzake de overname van zeven winkels door Schuitema.

Ex-Laurus winkels
Schuitema wil graag het eigen sociaal plan van toepassing verklaren op het personeel van de over te nemen ex-Laurus winkels. Wij hebben daar op zich geen moeite mee, alleen voorzien we toch een aantal problemen. Om een voorbeeld te noemen. Uw werkgever koopt een Albert Heijn winkel in Winschoten. In die winkel is een aantal ex-Konmar medewerkers door AH geplaatst. AH heeft namelijk een Konmar winkel van Laurus gekocht, maar slechts de helft van het personeel mocht in dit Konmar filiaal blijven werken. De rest moest van AH in een eigen AH filiaal te Winschoten gaan werken, zodat er een goede mix ontstond. Kortom juist de medewerkers die toen gedwongen zijn om in een AH winkel in Winschoten te werken, worden nu geconfronteerd met het feit dat ze aan Schuitema zijn verkocht.

Voor deze mensen kan het simpel van toepassing verklaren van het sociaal plan Schuitema wellicht negatief uitpakken. Dat zoeken we nu uit, maar wel met in het achterhoofd de gedachte dat we een goede en praktische oplossing willen.

Konmar medewerkers
Door de overname van Konmar winkels door Schuitema zijn er ook een aantal problemen ontstaan die we in ons overleg hebben opgelost. Konmar had bijvoorbeeld eigen bakkers in dienst, terwijl Schuitema dat niet heeft. Schuitema heeft met al deze medewerkers individuele gesprekken gevoerd over eventuele herplaatsing in een andere functie. Daarnaast hebben we nu afspraken gemaakt dat bij interne herplaatsing van een ex-Konmar medewerker dezelfde afspraken gaan gelden als voor de eigen Schuitema medewerkers.

Sociaal plan Schuitema
Het huidige sociaal plan liep in januari af. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. In de afgelopen maanden hebben zowel de werkgever, de bonden en de werkgroep sociaal plan COR het oude plan uitgespit. Als partijen hebben we gezegd de doelstelling van werk naar werk en de gekozen uitgangspunten van het huidige plan te onderschrijven en te willen voortzetten. Daarnaast zijn de tekst en de nieuwe afspraken getoetst door externe deskundigen. Door de (nieuwe) wetgeving op het gebied van leeftijdsdiscriminatie, ontslagregels en (pre)pensioen zijn er fiscalisten en belastingdeskundigen ingehuurd om de afspraken overheidsbestendig te maken, waardoor medewerkers en werkgever niet de kans lopen boetes te krijgen omdat de afspraken in strijd zijn met de nieuwe wetten.

Bonden en Schuitema zijn beide van mening dat er in het sociaal plan geen sprake is van leeftijdsdiscriminatie maar dat de verschillen in duur en hoogte van aanvullingen bij plaatsing in een lagere functie terug te leiden zijn naar de (beperkte)arbeidsmarkt. Met name medewerkers met een lang dienstverband en/of ouderen zijn moeilijk extern plaatsbaar. Reden waarom het huidige verschil in toekenning ongewijzigd blijft. Wel hebben we in tegenstelling tot het oude sociaal plan nu een afspraak kunnen maken omtrent de uitkering van een eenmalig bedrag indien een boventallig verklaarde medewerker zijn arbeidsovereenkomst wenst te beëindigen tijdens de bemiddelingsperiode. De hoogte van de eenmalige vergoeding is afhankelijk van het aantal dienstjaren en het moment van vertrek na boventallig verklaring.

Voorleggen nieuw sociaal plan Schuitema aan leden Met uw werkgever is afgesproken dat wij het verstandig achten, op korte termijn een specifieke datum te prikken, waarop alle bonden de nieuwe tekst, vergezeld van een stemformulier, naar de leden sturen. Leden hebben namelijk de laatste stem en pas nadat de meerderheid van onze (CNV)leden de nieuwe afspraken goedkeuren zetten wij een handtekening en is het nieuwe sociaal plan Schuitema een feit.

Reorganisaties in verschiet?
Onze gesprekspartner gaf tijdens het overleg aan dat er geen directe aanleiding was om nu een nieuw sociaal plan af te sluiten. Het sociaal plan is gewoon bedoeld om een vangnet te bieden voor de normale bedrijfsvoering. Op dit moment loopt er bijvoorbeeld een onderzoek naar de bevoegdheden / werkprocessen bij het hoofdkantoor en de regiokantoren. Vraag daarbij is of er aanbevelingen zijn, of door een verandering van bevoegdheden tussen hoofd en regiokantoor, werkprocessen nog verder kunnen worden geoptimaliseerd. Daarnaast is men nu druk bezig met de afronding van de reorganisatie in het kader van de sluiting van DC Gilzen en de inpassing hiervan in DC Breda.

Tenslotte
Mocht u naar aanleiding van deze info nog vragen hebben neem dan gerust contact op met Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512 - 583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl of neem contact op met uw regiokantoor.