ProRail

Persbericht

21-02-2007

Jonge heldinnen in het zonnetje gezet

Hond gered van weg en spoorlijn
Onlangs maakte de Weekkrant Groot Vlaardingen melding van een heldhaftige redding van een hond door vier jonge meiden uit Vlaardingen. De vriendinnen Cynthia Krikke (13), Natascha van den Berg (12), Jody de Bloeme (14) en Angela Rossel (15) jaagden een verwarde dobermann eerst van een drukke verkeersweg, waar hij verstard midden tussen het voorbij razende verkeer zat. Het geschrokken dier maakte zich uit de voeten richting spoorlijn. Reden voor de dames om de dierenambulance te bellen. Toen de hond vervolgens een plaatsje midden tussen de rails uitzocht terwijl de spoorbomen gesloten waren en de sprinter met grote snelheid naderde, kwamen de heldinnen opnieuw in actie: zij wisten de hond van de spoorweg te schreeuwen, zonder zelf voorbij de gesloten spoorbomen te gaan. De dierenambulance heeft het dier daarna gevangen en meegenomen. In de krant Groot Vlaardingen werden de dames uitgebreid geprezen voor hun dappere handelswijze.

Ook ProRail vond dit een prachtig voorbeeld van kordaat en tegelijk veilig handelen. De spoorbeheerder wilde zich dan ook niet onbetuigd laten bij het eren van de jonge heldinnen. "Dankzij deze meiden is tevens een nare treinbotsing voorkomen", aldus regiodirecteur Eric Gürke. "Als zij de hond niet van het spoor hadden gehaald, hadden de gevolgen heel vervelend kunnen zijn, en dan niet alleen voor de hond zelf. De schrik voor de machinist is bij zoân klap enorm en aanrijdingen met grote dieren leiden doorgaans tot langdurige treinvertraging."

Zo kwam het dat de vier vriendinnen te gast waren op de ProRail-post vlak naast station Rotterdam Centraal, waar de Verkeersleiding en het Schakel- en Meldcentrum van de regio Randstad Zuid zijn gevestigd. Zij werden toegesproken door directeur Gürke en kregen van hem ieder een rijkgevulde tas met ProRailcadeaus, waaronder een bordspel over slim sporen en een groot blok chocolade van 30 centimeter in de vorm van een stuk spoor. Vooral dat laatste bleek zeer in de smaak te vallenâ¦. De dames kregen een rondleiding in het goed beveiligde âkloppend hartâ van ProRail Randstad Zuid, waar buitenstaanders normaal gesproken geen toegang hebben. Zij kregen uitleg over de stroombediening van de bovenleidingen, het storingsmanagement en de treindienstleiding. Zo konden ze met de treindienstleiders op hun beeldschermen meekijken naar de baanvakken met rijdende treinen, die vervolgens voor het raam ook echt voorbij kwamen.