Gemeente Beuningen


Collegelid stelt zich voor
Cees van Ingen
Portefeuille: 1e loco-burgemeester, coördinerend wethouder burgerparticipatie (incl. kwaliteitszorg en voorlichting), maatschappelijke zorg (w.o. maatschappelijk werk, CIZ en gehandicaptenbeleid), sociale zaken, seniorenbeleid, gezondheidszorg, sportbeleid, accommodatiebeleid, leefbaarheid, wijkontwikkeling en kleine kernen en grondzaken.

Graag maak ik gebruik van deze gelegenheid om mij aan u voor te stellen. Ik ben getrouwd met Marieke van der Ven. Zoon Fedde en dochter Jilke zijn volwassen en al jaren ´de deur uit´. Het grootste deel van mijn leven ben ik werkzaam geweest in het brede veld van zorg en welzijn. Ik ben begonnen als inrichtingswerker in de jeugdhulpverlening en heb daarna diverse managementfuncties gehad in onder meer de jeugdhulpverlening, de thuiszorg en het welzijnswerk.

Sinds 1992 woon ik in Beuningen. Al snel raakte ik betrokken bij het bestuur van de Protestantse Gemeente in Beuningen en Maas en Waal. Mede hierdoor ontstond er een echte band met het dorp en de gemeente Beuningen. Dit had weer tot gevolg dat ik actief werd binnen de Beuningse afdeling van de Partij van de Arbeid. Eerst als lid van het bestuur en vanaf 2002 als raadslid.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 ben ik door de gemeenteraad benoemd tot wethouder. De onderwerpen waarmee ik mij bezig houd zijn redelijk divers. Bij sociale zaken, maatschappelijke zorg, gezondheidszorg, seniorenbeleid en sportbeleid gaat het vooral over het welzijn van (groepen) individuele inwoners van onze gemeente. Met burgerparticipatie en leefbaarheid heb ik te maken met de manier waarop we in Beuningen samen leven. Terwijl het bij accommodatiebeleid, wijkontwikkeling, kleine kernen en grondzaken vooral draait om de wijze waarop we onze woon- en leefomgeving inrichten.

Als poort naar Maas en Waal en met Nijmegen als onze ´voorstad´ vind ik de gemeente Beuningen een fijne woongemeente. De goede kanten van het platteland, met de ruimte en de rust, worden ondersteund door de nabijheid van de stad met onder meer zijn culturele voorzieningen. De verscheidenheid tussen de vier kerkdorpen zorgt voor een aantrekkelijke variatie in de leefomgeving. Voor de leefbaarheid van de dorpen is het belangrijk dat die eigenheid zo goed mogelijk blijft bestaan, terwijl binnen de dorpen en de wijken de sociale samenhang wordt versterkt.

Het is belangrijk dat niemand `aan de kant blijft staan'. Ieder mens moet de kans krijgen om op zijn of haar eigen wijze mee te doen in de samenleving. Dat betekent natuurlijk dat we extra aandacht hebben voor de mensen die dat nodig hebben, maar dat is niet het enige. Niet aan de kant blijven staan betekent ook dat men bereid is verantwoordelijkheid te nemen en er niet voor weg te lopen. Of het nu gaat om de leefbaarheid van de eigen buurt, om het ondersteunen van verenigingsactiviteiten, of het incidenteel hand en spandiensten doen voor een oudere buurman of buurvrouw. Voor een zorgzame samenleving zijn alle mensen nodig. Ik wil me graag inzetten om zo een manier van samenleven mogelijk te maken. Dat kan natuurlijk nooit vanuit het gemeentehuis alleen. Samen leven doen we immers zelf, in het dorp, in de buurt en in de straat. De gemeente kan mogelijkheden bieden door zelf initiatieven te nemen die door de bewoners worden overgenomen of door initiatieven vanuit de bevolking te ondersteunen. Ik wil daarom graag weten welke ideeën u hierover heeft. U kunt mij bereiken per e-mail BenW@beuningen.nl Schrijven kan natuurlijk ook.

Cees van Ingen