Gemeente Den Haag

Voorkom risicos bouwfouten bij ontwerp en uitvoering

Den Haag heeft haar bouwtoezicht zo georganiseerd dat de kans op incidenten tijdens het ontwerp en uitvoering van het bouwproces zo klein mogelijk is. Dat het bouwproces steeds complexer wordt bleek uit het onderzoek naar de fouten die zijn gemaakt bij het Amsterdamse Bos en Lommercomplex. Hier werd na oplevering een ernstige constructiefout ontdekt. Reden voor wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) het bouwtoezicht in Den Haag toe te lichten en te laten onderzoeken.

Ik heb vertrouwen in de huidige werkwijze en de kwaliteitsgarantie van het Haagse bouwtoezicht. Zo eist Den Haag een coördinerend constructeur bij grote bouwprojecten die verantwoordelijk is voor het bewaken van de samenhang tussen de verschillende onderdelen van het bouwproces. Maar ondanks alle inspanningen om dit toezicht op een verantwoorde wijze uit te voeren, kunnen wij ook fouten maken, aldus wethouder Marnix Norder. Een extern bureau zal daarom ons toezicht onder de loep nemen. Het bureau bekijkt vooral of er tekortkomingen in afstemming kunnen voorkomen en of er extra inzet nodig is op de controle van de uitvoering. Vooruitlopend op de resultaten van dit onderzoek zie ik nog geen aanleiding om maatregelen te nemen.

Een belangrijke constatering van de Amsterdamse onderzoekscommissie was dat de oplossing van dit probleem niet bij één partij kan worden gezocht, De hele keten van ontwerper tot uitvoerder en van gemeente tot rijk zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen om bouwfouten te voorkomen. Wethouder Norder: Ik deel die mening, maar benadruk tegelijkertijd dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor fouten die tijdens het ontwerp en de uitvoering van bouwplannen worden gemaakt. De gemeente heeft een toetsende en controlerende rol, maar zij neemt daarmee niet de verantwoordelijkheid van de markt over.

Het probleem zit hem vooral in het zelfregulerend vermogen van de bouwwereld, dat volgens het onderzoek niet van voldoende niveau is. Het gaat dan met name om het toezicht op de goede uitvoering van complexe bouwprojecten. Deze ontwikkeling vergt ook een beter toezicht van de overheid. Bij grote projecten is steeds vaker sprake van meerdere constructeurs, aannemers en onderaannemers, zonder dat er één eindverantwoordelijke is voor het geheel.