scheepsramp bij Hoek van Holland met SS Berlin

Maritiem museum

Op woensdag 21 februari 2007 is het precies 100 jaar geleden dat de veerboot 'Berlin' op de Noorderpier van Hoek van Holland liep. De grootste scheepsramp op de Nederlandse kust in de 20e eeuw had grote politiek-maatschappelijke gevolgen.

Naar aanleiding van de 100-jarige geschiedenis van deze ramp organiseert het Maritiem Museum Rotterdam op 21 februari 2007 een symposium voor Vrienden van het Maritiem Museum en de pers. Speciaal voor deze gelegenheid zal Hans Goedkoop, presentator van het Tv-programma 'Andere Tijden' een toelichting geven. Ook wordt uniek filmmateriaal uit 1907 over de ramp voor het eerst aan publiek getoond.

De bijeenkomst begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en zal tot ca. 22.00 uur duren.

Algemeen directeur van het Maritiem Museum, Frits Loomeijer, zal deze bijeenkomst leiden. Hans Walenkamp, oud-groepsdirecteur Berging en Sleepvaart van Smit Internationale, zal nader ingaan op de ramp met de Herald of Free Enterprise. Cees van Duyvendijk, bestuursvoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij, zal de avond afsluiten met een visie over veiligheid op zee.

Overdag is er een herdenkingsbijeenkomst in Hoek van Holland en de gemeente s'-Gravenzande. De herdenking van de ramp bestaat uit een kranslegging op het water bij de pier. Hierna is er een korte plechtigheid bij de gedenksteen op de begraafplaats van s'-Gravenzande.

Op 4 april 2007 opent het Maritiem Museum Rotterdam een aangrijpende tentoonstelling over dit drama onder de titel: 'Het Berlin Drama - Scheepsramp op de Hoek'. Meer informatie hierover vindt u op www.maritiemmuseum.nl.


---