Aedes

aedesnet.nl

Nieuws

Maatschappelijke onderneming in BW is ultieme erkenning

20 februari 2007

Het nieuwe kabinet Balkenende IV gaat de maatschappelijke onderneming in het Burgerlijke Wetboek opnemen. Het voorstel dat de Projectgroep Wijffels in 2006 heeft gedaan, zal waarschijnlijk ten grondslag liggen aan het toekomstige wetsvoorstel. De uitwerking hiervan zal echter essentieel worden voor het succes van de rechtsvorm en zal moeten aansluiten bij de huidige praktijk waarin corporaties zich bevinden.

Het streven om het concept van de maatschappelijke onderneming te verankeren in het Burgerlijk Wetboek is de ultieme erkenning van de maatschappelijke onderneming. Het is een sluitstuk op het hart van het denken van Aedes. Verantwoordelijkheden daar organiseren waar ze thuis horen. Midden in de maatschappij. Met Burgers en maatschappelijke organisaties. Aedes kiest daarbij voor een zogenaamde modaliteitregeling. Die maakt handig gebruik van bestaande rechtsvormen - vereniging, stichting, etc. - om woningcorporaties, zorg en welzijnsinstellingen een eigen wettelijke regeling en erkenning te bieden.

Het voordeel van een plek in het Burgerlijk Wetboek is dat het in één klap een aantal noodzakelijke systeemvereisten organiseert, zoals:
- het dienen van de (statutaire) maatschappelijke doelstelling, inclusief de bestemming van eventuele winsten;

- het op transparante wijze inzicht geven in de verhouding tussen de geleverde kwaliteit van diensten en de gevraagde financiële bijdragen;
- het jaarlijks afleggen van verantwoording door de directie aan een raad van toezicht of een bestuur.

- het in de statuten verankeren van de dialoog met directe belanghebbenden in de vorm van een adviesraad.

Het waarborgen van het samenspel met belanghouders is voor Aedes geen blauwdruk, maar vereist maatwerk waarbij de corporaties op transparante wijze de legitimiteit van hun bestaansrecht moeten kunnen presenteren, zowel richting bewoners als andere belanghouders.