Gemeente Ede

nummer 22 / Ede, 20 februari 2007

gemeente geeft subsidie van 140.000

Kijk- en Luistermuseum gaat verbouwen

De gemeente Ede levert een bijdrage van 140.000 voor de verbetering van de klimaatbeheersing van het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom. Dit is noodzakelijk voor het behoud van de waardevolle collectie van het museum. Daarnaast zal het museum uit eigen middelen een derde zaal realiseren, waar groepen voor cursussen terecht kunnen. Ook zal de koffiekamer worden vergroot, zodat groepen van buiten Bennekom beter ontvangen zouden kunnen worden. Verder zal het museum de voorluifel, de entree en de toiletten aanpassen.

Al sinds 2002 leeft er bij het Kijk en Luistermuseum te Bennekom de wens om de klimaatbeheersing van het museum te verbeteren. Een goede klimaatbeheersing is ook nodig om als museum erkend te blijven. Vooral de zaal waar de muziekinstrumenten staan heeft te weinig mogelijkheden om de temperatuur constant te houden. Voor het behoud van de instrumenten is dat wel noodzakelijk.

In 2003 en 2004 heeft het museum meermalen overlegd met de gemeente over de verbouwing. De gemeente heeft toen in totaal 40.000 toegezegd als bijdrage in de verbouwing. De gemeente zou dit bedrag uitkeren op het moment dat de verbouwing daadwerkelijk zou starten.

De start van de verbouwing werd echter uitgesteld, omdat er een nieuwe mogelijkheid ontstond: het Kijk en Luistermuseum zou kunnen verhuizen naar de locatie van het vroegere Streekziekenhuis. In samenwerking met Opella zou het museum dan onderdeel kunnen worden van een groot complex voor wonen en zorg.

Begin 2006 heeft het Kijk en Luistermuseum besloten om toch in het centrum van Bennekom te blijven. Verschillende keren per jaar is het museum betrokken bij activiteiten die in Bennekom plaats vinden. En bezoekers aan het museum kunnen in de huidige situatie ook gemakkelijk nog even het centrum van Bennekom in. Zou het museum verhuizen naar de rand van Bennekom, dan zouden die mogelijkheden wegvallen.

De kosten voor de verbouwing dekt het museum uit een reservering en uit gelden van fondsen. Met inzet van vrijwilligers voor onder andere het schilderwerk drukt het museum de kosten. De gemeentelijke bijdrage is alleen bedoeld voor het verbeteren van de klimaatbeheersing.

De verbouwing is begin februari begonnen en duurt tot eind maart. Half april gaat het museum weer open voor publiek.

---